Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Έρχονται οι γιατροί “part time” στα νοσοκομεία! Χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα



Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας επιτείνουν τις δυσκολίες σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και μεταξύ αυτών και στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πλέον θα είναι στο ΕΣΥ ...περιστασιακοί. Δείτε τι τους περιμένει...

Η υπόθεση ετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ βρισκόταν άλλωστε στην ατζέντα των περισσότερων υπουργών υγείας το τελευταίο διάστημα. Πλέον όμως η κατάσταση φαίνεται ότι λαμβάνει πιο μόνιμη μορφή καθώς όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι γιατροί με ...μπλοκάκι και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα θα γίνουν καθεστώς στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξάλλου το σύστημα των προσλήψεων είχε διαφοροποιηθεί πλήρως. Οι μόνιμες προσλήψεις ήταν και είναι σχεδόν ανύπαρκτες ενώ οι επικουρικοί γιατροί ...δίνουν και παίρνουν. Δηλαδή οι γιατροί που απασχολούνται το πολύ για έναν χρόνο στα νοσοκομεία για να καλύψουν κάποιες ανάγκες και μετά παίρνουν και πάλι το δρόμο της ανεργίας.

Πια τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο.
Γιατροί θα προσλαμβάνονται από τους διοικητές των νοσοκομείων με μπλοκάκι δηλαδή θα είναι μερικής απασχόλησης και φυσικά δε θα έχουν κανένα δικαίωμα διεκδίκησης οποιουδήποτε δικαιώματος.
Η μερική απασχόληση άλλωστε αποτελεί πλέον σύστημα εδώ και περίπου έναν χρόνο στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ που καταργούνται.

“Μέσα στα δημόσια νοσοκομεία όμως εργάζονται και οι πανεπιστημιακοί που έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου” σημειώνουν τα μέλη της ΕΙΝΑΠ και συμπληρώνουν: “Με τον πρόσφατο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους Διοικητές των νοσοκομείων να προσλαμβάνουν γιατρούς με μπλοκάκι. Οι γιατροί με μπλοκάκι θα προσλαμβάνονται με επονείδιστους όρους. Τη δυνατότητα αυτή την επιβεβαίωσε Διοικητής μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας”.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει αυτό το κομμάτιασμα των εργασιακών σχέσεων διότι όπως υπογραμμίζει: “θα είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας, αλλά και της πλειοψηφίας των γιατρών”.
Και το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι επικουρικοί και οι γιατροί με μπλοκάκι θα αμείβονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγώντας σιγά σιγά στο μοντέλο του αυτοχρηματοδοτούμενου νοσοκομείου με ελάχιστη κρατική επιχορήγηση.

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου