Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

N.H.S.: Συμμετοχή των ασφαλισμένων (φαρμακευτική δαπάνη)

Η ανάλυση των πλεονεκτημάτων, αδυναμιών, διαφοροποιήσεων και καλύψεων του περίφημου Βρεττανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν του παρόντος σημειώματος.

Με αφορμή τα όσα σχεδιάζονται για την ενίσχυση του πολύπαθου Ε.Ο.Π.Υ.Υ, μετά και την εξαίρεση διαφόρων «ευγενών» ομάδων, όλως συμπτωματικώς με ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και με πολύ δραστήρια «lobby», πιστεύω ότι η μερική –έστω- πληροφόρηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών και όσων προσποιούνται ότι δεν τους αφορά (ακόμη….).

Κατ’αρχήν, η συνταγογράφηση στο Ν.Η.S. χρεώνεται και μάλιστα αρκετά ακριβά. Συγκεκριμένα, για κάθε σκεύασμα, ο χρήστης καταβάλλει το ποσό των 7,40 Λιρών (8,86 Ευρώ). Ο νομοθέτης, έχοντας υπόψη ότι αρκετοί έχουν την ανάγκη συνεχούς λήψης φαρμάκων, εφόσον ο θεράπων ιατρός προκρίνει, παρέχει το δικαίωμα απεριόριστης έκδοσης συνταγών και παροχής σκευασμάτων, έναντι 29,10 Λιρών(35 Ευρώ) για 3 μήνες ή 104 Λιρών(125 Ευρώ) για διάστημα ενός έτους. Πέραν της χρέωσης αυτής, ο λήπτης δεν υφίσταται καμμία επιβάρυνση, ανεξαρτήτως της αξίας του φαρμάκου.

Το Βρεττανικό «κοινωνικό» κράτος, κρατώντας τις «παραδόσεις», εξαιρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακόμη και από αυτές τις χρεώσεις. Άτομα κάτω των 16 ετών, έως και 18 εφόσον φοιτούν στην μέση εκπαίδευση, άνω των 60, εγκυμονούσες και σε λοχεία (12 μήνες), επιδοματούχοι λόγω ανεργίας , χαμηλού εισοδήματος κ.ά. εξαιρούνται των χρεώσεων. Η χρηματοδότηση μέσω κυρίως της Γενικής Φορολογίας και σε αντάλλαγμα των όσων έχει συνεισφέρει ο κάτοικος της Μ.Βρεττανίας,όχι απαραίτητα πολίτης της, αρκεί για τους διοικούντες το Βρεττανικό Ε.Σ.Υ.

Θα διερωτάται κανείς εύλογα,πώς «βγαίνει» το σύστημα με αυτή την γενναιόδωρη πολιτική. Κατ’αρχήν, υπενθυμίζουμε πως εδώ ισχύει απόλυτα ότι «το φθηνό είναι ακριβό», ενώ «το ακριβό συμφέρει». Συγκρίνοντας τα εγχώρια πράγματα, όπου όλοι δικαιούνται και συνεισφέρουν το ίδιο (ή και καθόλου), είναι πολύ πιθανό να το διαπιστώσετε χωρίς πολύ κόπο.

Οι έχοντες εξηρτημένη απασχόληση στην «γηραιά Αλβιόνα», εισφέρουν από τις αποδοχές τους:

1. 10,4-12% για το τμήμα μεταξύ 139-817 Λιρών(167-979 Ευρώ) εβδομαδιαίως και 2% για το υπερβάλλον ποσό.

2. 13,8% για αποδοχές άνω των 136 Λιρών(163 Ευρώ) καταβάλλουν οι εργοδότες, δικαιούμενοι «επιστροφών» 1,4- 3,7% υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Οι παραπάνω εισφορές αφορούν το σύνολο του ασφαλιστικού «φάσματος» (ασθένεια, μητρότητα, ανικανότητα, σύνταξη, ανεργία, παροχές σε χρήμα και προστατευόμενα μέλη). Το κόστος πλέον των εισφορών καλύπτεται κυρίως από τους φόρους. Ένα μεγάλο μέρος των λοιπών παροχών, κυρίως προνοιακού χαρακτήρα μέσω ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων, είναι καθήκον άλλων αρχών, χρηματοδοτουμένων από την Γενική Φορολογία.

Παρόλα αυτά, ακόμη και στην Βρεττανία, υπάρχουν αναμονές και περιορισμοί δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Η σύγκριση όμως με τα ημέτερα γεγονότα και επιγενόμενα, δεν είναι άξια αναφοράς. Δεν «τυχαίνει» π.χ. να υπάρχει 30% ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων και αντίστοιχων προνοιακών,απόρων,προσφύγων χωρίς στοιχεία και άλλων ατόμων που απολαμβάνουν bona fide υπηρεσίες και φάρμακα που ίσως οι ίδιοι δεν τα έχουν ανάγκη, ήδη θεραπευόμενοι από άλλη μονάδα του Ε.Σ.Υ….

Δημήτρης Ν. Πατσάκης

www.tovima.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου