Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Στο γύψο η υγεία των Ελλήνων…

Μνημονιακά πειραματόζωα γινόμαστε όλοι οι Έλληνες με τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, στο όνομα της επόμενης δόσης του δανείου. Οι περικοπές του 1,5 δισ. ευρώ από το σύστημα Υγείας δε μπορούν παρά να οδηγήσουν όλους τους αδύναμους, αυτούς που έχουν την ατυχία να είναι ασθενείς, σε εξαθλίωση, αφού τίποτα πια δεν μπορεί να δουλέψει.

Οι δομές δημόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης διαλύονται, επεκτείνοντας την οικονομική κρίση και σε ανθρωπιστική κρίση. Στο δημόσιο τομέα υγείας, τα μισθολόγια των γιατρών περικόπηκαν και συνεχίζουν να περικόπτονται, έχοντας φτάσει στο μισό, και τώρα περικόπτονται και οι εφημερίες, με συνέπεια η διαχείριση των έκτακτων περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία να είναι πλέον αδύνατη ή, το χειρότερο, επικίνδυνη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν σήμερα τριήμερη απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα που έρχονται, στην προσπάθεια να πιέσουν για μια καλύτερη λύση, ώστε να μην καταρρεύσει έστω κι αυτό που έχει απομείνει από τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Και μάλιστα σκέφτονται να συνεχίσουν με απεργίες διαρκείας, αφού ούτως ή άλλως και να δουλέψουν, δεν θα πληρωθούν, μια και τα λεφτά που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν δεν φτάνουν για τις αμοιβές τους ως το τέλος του χρόνου!

Στο ΕΣΥ

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο σχέδιο περιλαμβάνεται το κλείσιμο κλινικών από τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να μειώνει τη δυναμικότητά του κατά 10.000 κλίνες, τη στιγμή που κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι ασθενείς –μην έχοντας χρήματα να κινηθούν προς τον ιδιωτικό τομέα– στρέφονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, μειώνονται οι πιστώσεις για υγειονομικό υλικό, με αποτέλεσμα ούτε γάζες και σύριγγες να μην μπορούν πια να βρουν οι ασθενείς και να πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με τα αναλώσιμά τους!

Και βέβαια για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους –που πλέον είναι ο ένας στους τέσσερις- η μοίρα είναι ακόμη πιο σκληρή. Αν κάποιος αρρωστήσει, δεν μπορεί να πάει ούτε στο νοσοκομείο, γιατί αφού δεν έχει ασφάλιση, θα πρέπει να πληρώσει!

Εκτός όμως από αυτά που αφορούν στη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, υπάρχει και η εξωνοσοκομειακή, η πρωτοβάθμια, που υφίσταται πρωτοφανές πλήγμα. Καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή δεν μπορεί να πληρώσει την περίθαλψη των ασθενών, μια σειρά από μέτρα οδηγούν σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που καλείται να παρέχει.

Εκτός ΕΣΥ

Το κυριότερο από τα μέτρα που θα πλήξουν την Υγεία του Έλληνα πολίτη αφορά στην φαρμακευτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς καν την αναγραφή επωνυμίας φαρμάκου, που θέλει να μας «φορέσει καπέλο» η τρόικα (δήθεν για να επιτύχει την περικοπή των δημοσίων δαπανών) ισοδυναμεί με περικοπή των ζωών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όποια χώρα –από τις ελάχιστες- εφαρμόστηκαν ανάλογα συστήματα, διεθνείς μελέτες κατέγραψαν μείωση του προσδόκιμου ζωής ολόκληρου του λαού, αφού πλέον στον πληθυσμό χορηγούνται ανεξέλεγκτα φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας και με μόνο κριτήριο την πάμφθηνη τιμή τους.

Πρόκειται ακριβώς για τα ανώνυμα γενόσημα που επανειλημμένα έχουν εντοπισθεί είτε να μην θεραπεύουν καν την ασθένεια για την οποία προορίζονται, είτε –το χειρότερο- να προκαλούν σοβαρότατες παρενέργειες (μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας!).

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες περικοπές στο χώρο του φαρμάκου, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις 400-500 βασικών φαρμάκων που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ και παράγονται στη χώρα μας. Αν η συγκεκριμένη κατάσταση δε διορθωθεί άμεσα, αυτά τα ποιοτικά και όχι ακριβά σκευάσματα που παράγονται στη χώρα μας, θα αντικατασταθούν de facto από άλλα, εισαγόμενα και πολύ ακριβότερα.

Διαλύονται έτσι, όχι μόνο τα οικονομικά του όποιου ασφαλιστικού ταμείου ή του κρατικού προϋπολογισμού που τα επιδοτεί, αλλά τόσο του ίδιου του ασφαλισμένου που συμμετέχει αναλογικά στη δαπάνη, όσο και η κάθε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Διαλύεται η ελληνική παραγωγή φαρμάκου, που δίνει άμεσα δουλειά σε 8.500 οικογένειες και σε άλλες 12.000 οικογένειες έμμεσα, μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα φέρνει εισόδημα στη χώρα με τις σημαντικές εξαγωγές του κλάδου.

Σοβαρές ασθένειες

Και επιπλέον, από το Σάββατο που πέρασε, μια νέα υπουργική απόφαση, επέβαλε ποσοστά συμμετοχής των ασθενών σε φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, εκεί που μέχρι προηγουμένως δεν υπήρχαν!

Η απόφαση πλήττει πολύ περισσότερο ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, που έπαιρναν φάρμακα χωρίς συμμετοχή. Πλέον χωρίς συμμετοχή είναι μόνο τα άμεσα φάρμακα της αιμοκάθαρσης και για όλα τα άλλα (π.χ. διαβήτη, πίεσης, στομάχου κ.λπ.) ο διαβητικός θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει συμμετοχή 25%! Μιλάμε, δηλαδή, για μια απόφαση που ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη των περισσότερων ασθενών, οι οποίοι –στην κατάσταση ανέχειας που έχει περιέλθει ολόκληρος ο ελληνικός λαός- ασφαλώς και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακριβές θεραπείες από την τσέπη τους…

Επίσης, όσοι πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Ανεπάρκεια (ΧΑΠ) ή οστεοπόρωση θα πληρώνουν πλέον το 25% (από 10% προηγουμένως). Οι ασθενείς με άνοια ή νόσο Αλτζχάιμερ θα πληρώνουν 10% από μηδενική συμμετοχή που είχαν ως σήμερα. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και οι ασθενείς με Νόσο του Parkinson και δυστονίες, διαβήτη, χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, μυασθένεια, φυματίωση, κληρονομικό αγγειοοίδημα, συγγενή ιχθύαση, Νόσο του WILSON, επιληψία και αγγειοπάθεια BURGER.

Μιλάμε, δηλαδή, για μια κυβέρνηση που καταδικάζει ευθέως σε θάνατο μεγάλα κομμάτια του ελληνικού λαού…

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου