Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της έλλειψης φάρμακων που παρατηρείται στην ελληνική αγορά θα λάβει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς.

Απο τη επόμενη Δευτέρα τίθεται σε λειτουργία ειδικός λογισμικός στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα καταγράφει καθημερινά τις παρατηρούμενες ελλείψεις, με βάση την ενημέρωση που παρέχεται απο τους κατά τόπους συλλόγους. Στη συνεχεία, ο ΕΟΦ θα προχωρά σε έλεγχους των στοιχείων και θα ενημερώνονται κατάλληλα ιατροί και ασθενείς.

Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τα φάρμακα χαμηλής διαθεσιμότητας, ενώ σε περίπτωση του διαπιστωθεί ότι η ευθύνη βαραίνει την εταιρεία θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Εάν δεν ευθύνεται η εταιρεία, θα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα εντοπισθεί εκεί και αποδοθεί σε παράλληλη εξαγωγή του επίμαχου προϊόντος, θα απαγορεύονται οι εξαγωγές.

Συνολικά, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που εχει στη διάθεσή του ο ΕΟΦ, διαπιστώνεται έλλειψη σε 30 σκευάσματα, ενω ο Οργανισμός εχει απαγορεύσει παράλληλες εξαγωγές για δέκα σκευάσματα.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως αύριο, 21 Νοεμβρίου, ξεκινά πιλοτικά η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία του εκάστοτε φαρμάκου, ενώ το εν λόγω σύστημα θα τεθεί σε κανονική λειτουργία από την Παρασκευή.

http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου