Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κοινή συνέντευξη τύπου γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων Θεσ/νίκης: εμπορευματοποιήθηκε η υγεία!

Ο τσουχτερός λογαριασμός της «δωρεάν υγείας»ΠΙΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ κατά 45 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, θα είναι στο εξής το κόστος των υπηρεσιών υγείας για τα 9.5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ!
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν περίπου 20% παραπάνω ως συμμετοχή, αν θέλουν να πάρουν ένα πρωτότυπο σκεύασμα αντί για το γενόσημο
Το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα βρίσκεται πλέον στο 12% μεσοσταθμικό
Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων όλο και περισσότερα σκευάσματα βρίσκονται εκτός λίστας
Οι ασφαλισμένοι από την 1/1/2014 υποχρεούνται να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή

«Εκαναν την υγεία εμπόρευμα…»

Η ελλιπής χρηματοδότηση του γιγάντιου ασφαλιστικού φορέα και οι αλλαγές στην πολιπκή του φαρμάκου όχι μόνο φέρνουν μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών αλλά καθιστούν πλέον εξαιρετικά δυσβάστακτο το κόστος των φαρμάκων.
«Η τεράστια επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι τώρα για τα φάρμακά τους, εξηγείται ως εξής:
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά περίπου 20% παραπάνω ως συμμετοχή, αν θέλουν να πάρουν ένα πρωτότυπο σκεύασμα αντί για το γενόσημο. Αυτό θα κοστίσει περίπου 9 εκατομμύρια στους ασφαλισμένους. Το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα βρίσκεται πλέον στο 12% μεσοσταθμικά, επομένως θα επιβαρυνθούν με ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Επιπλέον, με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, που συνεχώς διευρύνεται, όλο και περισσότερα σκευάσματα βρίσκονται εκτός λίστας. Αυτό σημαίνει άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους. Αν προστεθεί και το κόστος του 1 ευρώ ανά συνταγή που θα υποχρεούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την 1/1/2014, τότε άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ θα βαρύνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ ανά μήνα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευπκού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

SOS για τους καρκινοπαθείς

Ακόμη mo τραγική κατάσταση θα αντιμετωπίσουν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα βρεθούν ανπμέτωποι με την έλλειψη των σκευασμάτων που χρειάζονται στα φαρμακεία.
Οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να σταματήσσυν τη διάθεσή τους, καθώς υποστηρίζουν ότι δε διαθέτουν τα κεφάλαια για να τα προμηθευτούν. Επιπλέον, λόγω της έκπτωσης του 5% που ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ, θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι αυτήν την έκπτωση.
Αυτό έχει ως συνέπεια σι καρκινοπαθείς να προμηθεύονται πλέον τα φάρμακά τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και όχι από τα ιδιωτικά.
Παράλληλα, εκτιμάται όπ θα χρεώνονται με περίπου 50 ευρώ μηνιαία ως συμμετοχή για να αγοράζουν φάρμακα για συνοδό νοσήματα ή για την ανπμετώπιση των παρενεργειών της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Πυρ και μανία οι οδοντίατροι

Στο μεταξύ, με μηνύσεις κατά εταιριών σι οποίες λειτουργούν ως... μεσίτες διαμεσολαβώντας για την παροχή υπηρεσιών υγείας απάντησε ο Οδονπατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
«Επικρατεί χάος. Πρόκειται για εταιρίες που υποτίθεται πως προσφέρουν χαμηλές πμές. Τελικά όμως αποδεικνύεται όπ δεν είναι χαμηλές, αφού δεν αφορούν κοινές οδοντιατρικές πράξεις, όπως σφραγίσματα και εξαγωγές.
Κοροϊδεύουν τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Αθανάσιος Δίβλιώτης.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κανένας ασφαλισμένος δε δικαιούται οδοντιατρικής περίθαλψης, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν… προβλέπει κανένα κονδύλι για τις οδοντιατρικές ειδικότητες! Αυτό, πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολίτες να πηγαίνουν σε πόλεις όπως τα Σκόπια και τσ Σαντάνσκι, παραπλανώμενσι από διαφημίσεις για υπηρεσίες που συνδυάζουν... οδοντιατρικές εργασίες, μασάζ και σπα. «Εχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα εξαιρεί τον τομέα της υγείας από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων», κατέληξε ο κ. Δεβλιώτης.

Επικίνδυνες εταιρίες υγείας

Την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, καθώς και την παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Οπως επισήμανε, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε προχτές, επιχειρηματίες άσχετοι με την ιατρική θα μπορούν να ιδρύουν εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας.
«Οποιοσδήποτε μπορεί να προσλαμβάνει γιατρούς και να δέχεται ασθενείς χωρίς να υπάρχει καν ο όρος "ιατρική" στην εταιρία του. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης... εταιρίας ελαστικών αυτοκινήτου μπορεί παρέχει και υπηρεσίες υγείας! Το υπουργείο Υγείας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Και δεν πρόκειται για απαιτήσεις της τρόικας αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων που φαίνεται ότι έχουν στενή σχέση με τα συγκυβερνώντα κόμματα.
Είμαστε πλέον σε πλήρη αδυναμία να ελέγξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κέντρο που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες με αφορμή την Ημέρα κατά του Καρκίνου μαζί με… συνεδρίες ανόρθωσης στήθους διό μαλάξεων. Οπως πρόσθεσε, οι πολίτες θα βομβαρδίζονται με διαφημιστικά μηνύματα για υπηρεσίες υγείας αμφιβόλου ποιότητας.

"Η υγεία δεν είναι προϊόν προς πώληση".

Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε τρόπο αξιολόγησης ιατρικών υπηρεσιών για τους πολίτες που θα τις δέχονται. Στο μεταξύ, θα καταγγείλουμε τη χώρα στους Ευρωπαίους γιατρούς, από τους οποίους θα ζητήσουμε να αναλάβουν δράση», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Στις αρχές του 2013 ο ΙΣΘ θα εφοδιάσει τα ιατρεία με ειδικό σήμα σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται.
«Τόσο καιρό ακούγαμε ψέματα και παραπλανητικές υποσχέσεις και πλέον νομοθετείται διάταξη που θα φέρει λεηλασία και ασυδοσία στα ελάχιστα οικονομικά της υγείας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης.

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου