Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ανενεργή η δραστική ουσία! Οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωσαν τον κανόνα.


Ανενεργή επί τοις ουσίας φαίνεται ότι καθίσταται η καθολική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, καθώς οι πολλαπλές εξαιρέσεις ασθενών, καταργούν στην πράξη τον νόμο, σύμφωνα και με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαλμάς σε διευκρινίσεις που έδωσε σχετικά με το νόμο για τη δραστική ουσία, οι πολλές εξαιρέσεις που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή στο νόμο και είχαν και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, κάνουν την χορήγηση φαρμάκων πιο εύκολη. Εξάλλου όπως είπε, η ηγεσία του υπουργείου ποτέ δεν πίστευε στη ρύθμιση αυτή, ενώ και δημοσιονομικά, η καθολική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, δεν θα επέφερε κανένα σημαντικό όφελος.
Ο κ. Σαλμάς αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την επιμονή της τρόικας να προωθήσει το συγκεκριμένο μέτρο και σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδος, όπως στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Και εκεί πάντως φαίνεται πως ακολουθήθηκαν ανάλογες εξαιρέσεις.
Σχετικά με το rebate (έκπτωση) 15% που θα κληθούν να δώσουν αναδρομικά οι φαρμακοποιοί για σκευάσματα που πούλησαν από τις αρχές του έτους, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπογράμμισε ότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη σε νόμο του Α. Λοβέρδου, ο οποίος αλλάχτηκε την τελευταία στιγμή από την τρόικα, ώστε οι φαρμακοποιοί να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ανεξάρτητα εάν έχουν εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος ο Μ. Σαλμάς τόνισε ότι θα συνεννοηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να επιβληθεί άμεσα ειδικός φόρος σε τσιγάρα και ποτά υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα και να μην χρειαστεί να επιβληθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία αλλά και το χαράτσι του 1 ευρώ σε κάθε συνταγή φαρμάκου.

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου