Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Συναντήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, 'χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάριο Σαλμά. Στις συναντήσεις συμμετείχαν η Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Περαιά κ.κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά και Παύλος Σαρώφ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκπροσωπήθηκε (μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρό του κ. Μιχάλη Βλασταράκο) από την κα Ανεμοδουρά, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ.

Θέμα της συνάντησης ήταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάρχουν νομοθετικές διατάξεις, που μάθαμε την τελευταία στιγμή, όπως την επιβολή της εφαρμογής της αναγραφής της δραστικής ουσίας, την πλήρη 'απελευθέρωση' της άσκησης της Ιατρικής, την επιβάρυνση των ασφαλισμένων πολιτών με 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ ανά εισαγωγή στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οι κατηγορηματικές μας θέσεις, τις οποίες καταστήσαμε γνωστές είναι :
Όλος ο Ιατρικός Κόσμος, με πρωτοστάτες τα θεσμικά όργανα ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους, απορρίπτει την αναγραφή της δραστικής ουσίας και θα αναγράφει το φάρμακο (εμπορική ονομασία) που θεωρεί απαραίτητο για τον ασθενή και δεν επιδέχεται ουδεμία παρέμβαση στο Ιατρικό του έργο.
Η επιβολή του 1 ευρώ ανά συνταγή και των 25 ευρώ ανά εισαγωγή σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, θεωρούμε ότι είναι 'κεφαλικός φόρος', τον οποίο δεν μπορεί να αντέξει η Ελληνική Κοινωνία.
Η πλήρης απελευθέρωση του Ιατρικού επαγγέλματος αποτελεί επικίνδυνο μέτρο για τη Δημόσια Υγεία, διότι μία επαγγελματική εγκατάσταση (όπως είναι τα ιατρεία), αντί να είναι ιατρική, γίνεται μή ιατρική-κερδοσκοπική από έναν ιδιώτη που χρησιμοποιεί τον ιατρό και τον ασθενή μόνο για το κέρδος.

Μας ανέφεραν τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός ότι είναι αντίθετοι με την εφαρμογή της αναγραφής της δραστικής ουσίας και της απελευθέρωσης του Ιατρικού επαγγέλματος, αλλά τα νομοσχέδια είχαν ψηφιστεί επί Υπουργίας κ. Λοβέρδου και η Τρόικα επιβάλλει την εφαρμογή τους, θέτοντάς τα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η δόση του δανείου. Τους γνωρίσαμε ότι εάν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά δεν θα επιφέρουν εξορθολογισμό και θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια για τα οποία επιμένει η Τρόικα, διότι :
Η εφαρμογή της δραστικής ουσίας θα έχει μηδέν ποσό συνεισφοράς στην εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι ήδη εφαρμόζεται η αποζημίωση της χαμηλότερης τιμής στα φάρμακα.
Η αντιποίηση της άσκησης της Ιατρικής δημιουργεί μή Ιατρικές εταιρείες, με τον οποιονδήποτε μή ιατρό να επιχειρεί να κερδοσκοπήσει από την Υγεία.
Το να επιβάλλεται 'κεφαλικός φόρος' στον οικονομικά αδύνατο πολίτη, που προσφεύγει στον ιατρό και στο Νοσοκομείο, αν απαιτείται να πληρώνει και το φάρμακο και την εισαγωγή, θα τον αναγκάζει να παραμένει αβοήθητος.

Ως ισοδύναμα μέτρα, εκτός των άλλων, ζητήσαμε να εφαρμοστεί το κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έλεγχοι που θα γίνονται και στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους με επιτροπές (στις οποίες να συμμετέχουμε και εμείς) για να σταματήσει η διασπάθιση του Δημόσιου χρήματος στην Υγεία.

Κάναμε δε σαφή τη θέση μας ότι ο Ιατρικός Κόσμος θα είναι σε εγρήγορση και δεν θα μείνει μόνο στα λόγια.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού κ. Σταύρος Πεντέας και ο υπηρεσιακός παράγοντας κ. Νικόλαος Μπεχράκης.'

ΙΑΤRONET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου