Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κινητοποιήσεις των γιατρών στην Ιταλία

Δώδεκα χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης Μόντι, αναφέρει η δημόσια τηλεόραση RAI.

Οι Ιταλοί γιατροί που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά κινητοποιήσεων.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα, όπως επίσης οι περιφέρειες της Νάπολης και της Σικελίας από την στιγμή που χωρίς την συμβολή των «έκτακτων, εποχικών γιατρών» δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους σε κύριας σημασίας τομείς, όπως και των «πρώτων βοηθειών».

Σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ρώμης στο «πρώτων βοηθειών», σε σύνολο δεκαοκτώ γιατρών, δέκα εργάζονται με ετήσια συμβόλαια, που σε ενάμιση μήνα είναι πολύ πιθανό να λήξουν χωρίς ανανέωση.

Σε τομείς καρδιολογίας, οι μη μόνιμοι γιατροί, ξεπερνούν το 90%.

Αιτία της συρρίκνωσης, εκτός από τις περικοπές της κεντρικής κυβέρνησης της Ρώμης στις χρηματοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα σπατάλης και υπεξαιρέσεων των ιταλικών περιφερειών.

Η Σικελία, η Καμπανία (με πρωτεύουσα την Νάπολη), το Πεδεμόντιο με κύρια πόλη το Τορίνο, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ρώμης -το Λάτσιο- αναγκάζονται σε συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το έλλειμμά τους.

Για το 2013, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού ενέκρινε επίσης μεγάλες περικοπές στις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων: η αναλογία θα μειωθεί από 4,7 σε 3,7 ανά χίλιους κατοίκους δηλαδή συνολικά κατά είκοσι χιλιάδες κλίνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου