Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων προς τρίτους




Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

«Κόκκινο» χτύπησαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλών προς τρίτους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών ταμείων που πλέον εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.

Ειδική αναφορά στο θέμα της αποπληρωμής των οφειλών προς τρίτους που έχουν τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα νοσοκομεία, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πλάνου εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο «Σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τη μείωση του χρόνου εξόφλησης των υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης» αναφέρεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων κατά την παραπάνω περίοδο, αυξήθηκαν κατά 492 εκατ. ευρώ ή κατά 38% (από 1.298 σε 1.790 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία.

Από την άλλη, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους αυξήθηκαν κατά 511 εκατ. ευρώ ή 30%. Με το άρθρο 34 του ν.4038/2012 (Α/14) το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011 οφειλών του προς τρίτους, για τις οποίες είχαν εκδοθεί παραστατικά στοιχεία μέχρι 31-10-2011.

Οι υποχρεώσεις αυτές εξοφλούνται άμεσα εφόσον παρασχεθούν εκπτώσεις, οι οποίες για τα φαρμακεία ορίζονται σε ποσοστό 3,5% επί της αξίας των παραστατικών προ ΦΠΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται το ποσοστό έκπτωσης που παρέχουν οι λοιποί πλην φαρμακοποιών πάροχοι υγείας.

Το πλάνο της αποπληρωμής

Όπως διευκρίνισε ο αναπλ. υπουργός, τα νοσηλευτικά ιδρύματα με τη σειρά τους θα συντάξουν και θα αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω όμως του υπουργείου Υγείας, καταστάσεις των απαιτήσεών του ανά ασφαλιστικό φορέα κατά τις 30.09.2012.

Ο ΕΟΠΥΥ και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης από την άλλη θα στείλουν προς το ΓΛΚ κατάσταση με τις υποχρεώσεις τους ανά νοσηλευτικό ίδρυμα κατά τις 30.09.2012.Οι καταστάσεις θα συνοδεύονται από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενη έκτακτης χρηματοδότησης ανά φορέα.

Επιπλέον θα γνωστοποιούν στο ΓΛΚ, εντός των πρώτων 20 ημερών κάθε μήνα, τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα από την έκτακτη χρηματοδότηση. Αντιστοίχως και τα νοσοκομεία θα γνωστοποιούν πάλι εντός του ίδιου διαστήματος τις εισπράξεις που πραγματοποιήθηκα, τις πληρωμές και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τον προηγούμενο μήνα.

Σε περιπτώσεις όπου τα χρέη συγκεκριμένων νοσοκομείων είναι μεγαλύτερα από τις απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ, αυτά θα ενισχυθούν απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών θα ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, με προσωπικό 30 τουλάχιστον ατόμων. Παράλληλα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του ΕΟΠΥΥ θα εξασφαλίσουν ότι θα αποπληρώνει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του για να αποτραπεί η σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Capital.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου