Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συνταγογράφηση με εξαιρέσεις – Πόλεμος ιατρών - φαρμακοποιών

Στο μπάχαλο που έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική, το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους γιατρούς ούτε τη φαρμακοβιομηχανία, έρχεται να προστεθεί ένα νέο μέτρο για συνταγογράφηση με βάση το φθηνότερο φάρμακο της θεραπευτικής κατηγορίας. Στην πραγματικότητα αυτό το νέο μέτρο θα ακυρώνει το μέτρο της δραστικής αλλά θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνταγογραφούνται κάποια σκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία.

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, η πολυσυζητημένη και πολυνομοθετημένη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία… σαμποτάρεται εκ των έσω, μένοντας απ’ ότι φαίνεται στα χαρτιά, καθώς οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά στη συνταγογράφηση με τη δραστική και αναμένεται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, ουσιαστικά την καθιστούν ανεφάρμοστη.

Για παράδειγμα, στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων φαρμάκων ή ασθενειών! Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας καθώς και την ορθή διαχείριση των ασθενών. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.

Στο άρθρο 4 αρχίζουν οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται μεταξύ άλλων ... ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα και ανταλλάξιμα. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα ... «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λ.π. Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημιοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στο άρθρο 5 εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά, για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών! Επίσης οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι. Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η πρωτοτυπία της «πρώτης φοράς».

Η πρώτη δηλαδή συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με τη δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Στη συνέχεια αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η συγκεκριμένη επιλογή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς! Στο σημείο αυτό οι φαρμακοποιοί διερωτώνται «Ποιός θα ελέγχει την πρώτη φορά και τι θα γίνει σε περίπτωση έλλειψης; Θα υπάρχει φωτοτυπία της πρώτης συνταγής; Και αν κάποια στιγμή γίνει απορρύθμιση;».

Τέλος, στο άρθρο 6 αναγράφεται ότι ο γιατρός δύναται να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, εκτός των αναφερομένων εξαιρέσεων, κατ΄εξαίρεση πάλι .... μόνο το 15% από ότι έμεινε για συνταγογράφηση με δραστική ουσία! Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα επαγρυπνά και όταν ξεπεραστούν τα επίπεδα του 15% θα τον ενημερώνει και θα επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις!

Η συνταγογράφηση δεν επηρεάζει ούτε τον έλεγχο ούτε την τιμολόγηση ενός φαρμάκου

Μετά το πλήθος σχολίων και δημοσιευμάτων σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική καθώς και τις επικείμενες αλλαγές της εγκυκλίου από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος καθώς και ο φαρμακοποιός και μέλος της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η συνταγογράφηση δεν επηρεάζει ούτε τον έλεγχο ούτε την τιμολόγηση ενός φαρμάκου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «τόσο ο έλεγχος όσο και η τιμολόγηση γίνονται πριν αρχίσει να συνταγογραφείται ένα φάρμακο οπότε είναι λάθος να φοβούνται κάποιοι ότι αν συνταγογραφείται η δραστική ουσία τότε δήθεν θα “γεμίσουμε φθηνά και επικίνδυνα γενόσημα”. Είναι τεχνικά αδύνατον κάτι τέτοιο να το προκαλέσει ο τρόπος που συνταγογραφούνται τα φάρμακα.

Επίσης, όπως και να γίνεται η συνταγογράφηση, από τη στιγμή που το φάρμακο είναι η δραστική του ουσία, πάντα ο γιατρός θα επιλέγει το φάρμακο του ασθενή και όχι ο φαρμακοποιός. Και αυτό θα γίνεται είτε συνταγογραφείται η δραστική ουσία είτε η εμπορική ονομασία της εταιρείας που προτιμάει ο γιατρός. Μόνο που με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας προστατεύεται και απεξαρτάται ο γιατρός από τη χειραγωγό πίεση των εταιρειών που δεν τους ενδιαφέρει η ορθή ιατρική αλλά η αύξηση των κερδών τους μέσω της αύξησης των πωλήσεών τους. Και έτσι ΚΑΙ η δαπάνη εξορθολογίζεται ΚΑΙ ο γιατρός λειτουργεί πιο αφοσιωμένος και απερίσπαστος στην αποστολή του. Τέλος, ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι γενικά αναποτελεσματικό φάρμακο δεν υπάρχει. Υπάρχει αναποτελεσματική θεραπεία για συγκεκριμένο άτομο, η οποία για κάποιο άλλο μπορεί να είναι αποτελεσματικότατη. Όσο για το φάρμακο, αυτό αποτελεί το αντικείμενο της επιστήμης μας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Το γνωρίζουμε περισσότερο από τον καθένα».

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Εσείς μπορεί να το γνωρίζετε το φάρμακο περισσότερο από τον καθένα, όπως ισχυρίζεστε. Το ίδιο ισχύει άραγε και για τον "μικρό" στο μαγαζί σας, για τον σύζυγο, για τον γιο ή την κόρη σας, για τον μπατζανάκη σας ή όποιον άλλο αφήνετε στο κατάστημά σας? Γιατί περί καταστήματος πρόκειται (ενίοτε μάλιστα αλυσίδων) κι όχι χώρων που σφύζουν από επιστημονική επάρκεια...
    Ως γιατρός, πιστέψτε με πως χαρά θα δίωξω από πάνω μου το αμαρτωλό και άσκοπο για μένα βάρος του εμπορικού ονόματος των φαρμάκων. Αλλά στην ιδέα πως η ιατρική μου σκέψη θα κρίνεται από άσχετους, μου έρχετε να ανοίξω φαρμακείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή