Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κ. Σουλιώτης: Η θετική λίστα εκτινάσσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα!

Η εκτίναξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια μεγάλης σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων, πρωτότυπα ή γενόσημα (αντίγραφα), εκτίναξη η οποία φθάνει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και στο... 80% της τιμής του φαρμακευτικού σκευάσματος, αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα της θετικής λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, σε συνδυασμό με την αποζημίωση στην τιμή αναφοράς.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης σε μελέτη του με τίτλο "Προκλήσεις και προβληματισμοί για την πολιτική Υγείας σε ένα περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον".

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, πρώην αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επίσης, επισημαίνει ενδεικτικά ότι υπάρχει γενόσημο ατορβαστατίνης, για το οποίο ο ασθενής, σύμφωνα με τη νέα λίστα, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του 26 ευρώ, αντί για 10 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος, γεγονός το οποίο σημαίνει συμμετοχή ύψους... 72% για τον ασφαλισμένο!

Σε μία τέτοια περίπτωση, αναφέρει ο Κυριάκος Σουλιώτης, δεν μιλάμε για συμμετοχή στο κόστος (co-payment), αλλά για πληρωμή του κόστους (payment) εκ μέρους του ασφαλισμένου...

Βασίλης Βενιζέλος
ΥGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου