Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

«Ανώνυμα» φάρμακα και για έγκυες και παιδιά! Τι προβλέπει η τελική απόφαση για δραστική

Αν μία έγκυος γυναίκα αποβάλει και οφείλεται σε άγνωστο γενόσημο που προήλθε από χώρα εκτός Ευρώπης, πως θα αποδειχθεί άραγε ότι οφείλεται στο φάρμακο; Ιδού το ερώτημα. Παρ αυτά οι έγκυες με βάση το νέο νόμο για τη δραστική ουσία, δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν πρωτότυπα φάρμακα καθώς μαζί με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους εξαιρούνται από την απόφαση αυτή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στο παρά πέντε αφαίρεσε από τις έγκυες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους άνω των 67 ετών το δικαίωμα να τους χορηγούνται αποκλειστικά πρωτότυπα φάρμακα και τελικώς δεν τους εξαιρεί από τον νέο νόμο περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Οι τελικές αποφάσεις του κ. Σαλμά προκάλεσαν νέο κύκλο αντιδράσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους οι οποίοι προειδοποιούν τα μέλη τους πως θα πρέπει κάθε συνταγή που τυπώνουν να είναι σφραγισμένη και να αναφέρει πως «δεν επιτρέπω σε κανέναν να αλλάξει το φάρμακο που έχω χορηγήσει. Ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση τροποποίησης της συνταγής και για οποιοδήποτε επακόλουθο στον ασθενή δεν αναλαμβάνω την ευθύνη».

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με την υπογραφή του κ. Σαλμά, εξαιρούνται οι περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, και τα οποία χορηγούνται σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα παράγωγα αίματος, τις ινσουλίνες, τα εμβόλια, τα βιοτεχνολογικά και τα συνδυασμένα προϊόντα, για τα οποία η υποκατάσταση και η ανταλλαγή δεν είναι ουσιαστικά εφικτή και επιστημονικά ορθή.

Επιπλέον από την συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση την δραστική ουσία εξαιρούνται φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους όπως : acenocumarol, carbamazepinε, cyclosporine, digoxin, methyldigoxin,phenytoin, tacrolimus, thephylline, warfarin, levothyroxine, ethosuximide, levothyroxine, procainamide,flecainide, lithium, phenytoin, sirolimus, theophyllines.

Στο σχετικό νόμο επισημαίνεται επίσης, ότι τα φάρμακα τα οποία απαιτούν ιατρική επίβλεψη ή ειδικά μέτρα προστασίας ή ειδική μεθοδολογία κατά την χορήγηση τους ή φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά και παράγωγα) όπως τα cabergoline, vigabatrin, stertindole, isotrtinoin, acitretin,acetohydroxan,thalidomide, clozapine, pergolide, θα πρέπει να δίνονται πάντα στις πρωτότυπες μορφές. Ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που επίσης δύναται να εξαιρούνται αφορούν τα φάρμακα για την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα, και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Τέλος δύναται να εξαιρούνται φάρμακα των οποίων η χορήγηση γίνεται με συσκευές που απαιτούν εκπαίδευση των ασθενών.

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε, ο ιατρός πρέπει να υποβάλει αιτιολογία κάθε φορά που αποφασίζει να συνταγογραφεί κάποιο πρωτότυπο φάρμακο, ενώ βάση πλέον του νέου νόμου οι ετήσιες συνταγές που δίνει θα πρέπει σε ποσοστό που αγγίζει το 85% να είναι μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Πάντως , όπως επίσης αναφέρεται, οι ιατρικές συνταγές φαρμάκων μπορούν να τροποποιούνται από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς εφόσον αυτοί είναι πτυχιούχοι φαρμακευτικής σχολής.

IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου