Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Τα οικονομικά δεδομένα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στα ταμεία

«ΤΡΑΓΙΚΗ» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, μιλώντας χθες στη Βουλή, προκειμένου να υποστηρίξει τις προωθούμενες περικοπές 4,2 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι «για δεκαετίες αφήσαμε μια νοσηρή κατάσταση να συντηρείται. Η κατάσταση στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ είναι δραματική, έχουμε ετήσια απώλεια εσόδων 500 εκατ. ευρώ. Αν το είχαμε αντιμετωπίσει 10 χρόνια πριν, δεν θα προχωρούσαμε σε περικοπές». 

Επισήμανε πάντως πως «δεν θα είμαι θεατής αυτής της νοσηρής κατάστασης ούτε θα περιοριστούμε με το να ασχολούνται με τις “μαϊμού” συντάξεις μόνο τα τηλεοπτικά παράθυρα» και πρόσθεσε πως «η Βουλή δεν γνωρίζει ότι τα προβλήματα αιμορραγίας των ταμείων δεν περιορίζονται στους θανόντες στους οποίους εξακολουθούν να καταβάλλονται συντάξεις. Υπάρχει και το πρόβλημα στις χηρείας, των θυγατέρων, καταβάλλονται συντάξεις δίχως να διασταυρωθεί αν τις δικαιούνται».

Σημειώνεται ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ το 2013 (15,7 δισ.) σε σχέση με το 2011 (17,7 δισ.) και περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος (15,6 δισ.). 

Τα οικονομικά δεδομένα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ήδη οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την ύφεση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, τα λουκέτα στην αγορά, τη μείωση μισθών, αλλά και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους αγγίζουν και πιθανότατα ξεπερνούν σωρευτικά το ποσό των 40 δισ. ευρώ.

Με αποθεματικό μόλις 6 εκατ. ευρώ θα μείνει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έως το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα «πιάσει» τα έσοδα από εισφορές που έχει προϋπολογίσει για φέτος και δεν θα προκληθεί νέο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Τον «εκτροχιασμό» των οικονομικών του ΙΚΑ –ως συνέπεια της παρατεινόμενης ύφεσης και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων– καθιστά σαφή η τροποποίηση, για 4η φορά εντός του τρέχοντος έτους, του προϋπολογισμού του ταμείου. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ έχει προβλέψει ότι συνολικά θα απαιτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για όλες τις πληρωμές.

Αργυρώ Μαυρούλη
arma@express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου