Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Πολιτική δέσμευση αντί απόφασης

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νικου Χρυσολωρα

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες ότι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας δεν θα αποφασίσει -κατά πάσα πιθανότητα- την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. 

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλήρη συναίσθηση της λήξης των εντόκων γραμματίων στις 16 Νοεμβρίου και των περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που επιθυμούν «λύση τη Δευτέρα» (δηλαδή η ΕΚΤ και η Κομισιόν) δεν έχουν παραδώσει τα όπλα και τονίζουν ότι «μέχρι το Eurogroup μένουν ακόμη πολλές ώρες συζητήσεων». 

Oι ίδιες δυνάμεις και η Ελλάδα διεκδικούν όχι μόνο μια πολιτική δήλωση επιβράβευσης από τους υπουργούς της Eυρωζώνης, αλλά σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, αλλά και οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι εύκολες ή αυτονόητες», τόνισε από την πλευρά του ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι, εφόσον υπερψηφιστεί και ο προϋπολογισμός στην αυριανή ψηφοφορία, τότε η Ελλάδα θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των «προαπαιτούμενων δράσεων» για την εκταμίευση της δόσης. Η καθυστέρηση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οφείλεται σε διαδικαστικούς, αλλά και σε ουσιαστικούς παράγοντες.

Πρώτον, η πλήρης έκθεση της τρόικας δεν θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται την Κυριακή το βράδυ, ενώ εκκρεμούν και οι εισηγήσεις για τη μελέτη βιωσιμότητας και το χρηματοδοτικό κενό. Αγκάθι παραμένουν και οι λεγόμενοι «μηχανισμοί ελέγχου υλοποίησης του προγράμματος». 

Δεύτερον, το σύνολο των συμπερασμάτων της τρόικας θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, τόνισε ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως ότι οδεύουμε σε τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα βασίζεται στους εξής άξονες: Πρώτον, παρά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί μέσω ενός «μπουκέτου» παρεμβάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, μεταξύ των οποίων και η επαναγορά ομολόγων, η παραίτηση των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, αλλά και η μετάθεση του ορίου βιωσιμότητας μετά το 2020, όπως παραδέχθηκε η κοινοτική πηγή. Δεύτερον, το σενάριο εργασίας είναι ότι η Ελλάδα θα λάβει διετή επιμήκυνση, για την οποία χρειάζεται να εξευρεθούν τρόποι χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα διαμορφώνεται ως εξής: 

η τρόικα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το ποσοστό συμμόρφωσης της Ελλάδας, τόσο ως προς το διαρθρωτικό όσο και ως προς το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου.

Ακολούθως, θα συζητηθούν το χρηματοδοτικό κενό και η βιωσιμότητα, στη βάση των εισηγήσεων της τρόικας, και οι όποιες εκκρεμότητες θα παραπεμφθούν στα εθνικά Κοινοβούλια και πιθανότατα σε νέο Eurogroup εντός του μήνα. 

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, «δεν αρκεί ένας γύρος συζητήσεων για να επιλυθούν όλα τα θέματα. Περιμένω μια έντονη συζήτηση για τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά όχι τελικές αποφάσεις. 

H έκθεση βιωσιμότητας αποτελεί δομικό στοιχείο της έκθεσης της τρόικας, οπότε μόνο όταν φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να εκταμιευθεί η δόση. Αυτός είναι ο κανόνας για όλα τα κράτη-μέλη και τα όργανα της τρόικας. Αν δεν βγαίνει η βιωσιμότητα, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου