Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Το Δημόσιο πετάει το μπαλάκι στους ιδιώτες!


Σε ένα απέραντο «κουρείο» μετατρέπεται η Ελλάδα, όχι λόγω κάποιων νέων εξελίξεων στην αγορά των κρατικών ομολόγων, αλλά κυρίως προκειμένου να περάσει το ελληνικό Δημόσιο σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. 

Η κυβέρνηση, μέσα από μπαράζ παρεμβάσεων και μέσα από νόμους-εξπρές (που πολλές φορές, όπως καταγγέλλεται, αγγίζουν και τα όρια της παρανομίας) ανατρέπει τα δεδομένα, ακυρώνει στην πράξη προϋπάρχουσες συμβάσεις και επιβάλλει αναδρομικές φορολογίες, μετακυλίοντας το δικό της πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα. 

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που έδρασε το Δημόσιο στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα), ακυρώνοντας ουσιαστικά προϋπάρχουσες υπογεγραμμένες συμβάσεις και επιβάλλοντας φόρο επί του κύκλου εργασιών των εταιρειών του κλάδου. 

Στο χώρο της υγείας, λανσάρισε πολλά… στυλ «κουρεμάτων». Στις ιδιωτικές κλινικές για παράδειγμα, κατάργησε μονομερώς την προηγούμενη συμφωνία και επέβαλε, μεταξύ άλλων: 

α) Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 10% στο 30% και στο 50% 

β) Μείωση του τιμολογίου στις μονάδες εντατικής θεραπείας 

γ) Κατάταξη των κλινικών, προκειμένου να διαφοροποιούνται τα νοσήλια που εισπράττουν (ΚΕΝ) ανάλογα με την ποιότητά τους.
Στα φαρμακεία, μόλις προχθές ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει «κούρεμα» στα τιμολόγια των φαρμακείων από την αρχή του 2012 (το περιβόητο rebate), επιβάλλοντας μονομερώς έκπτωση σε πληρωμές που ακόμη δεν έχει καταβάλλει… Προφανής ήταν η έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. 

Ανάλογο «κούρεμα» θα γίνει και στα υπόλοιπα των κρατικών νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες, πέρα από τις νέες μειώσεις τιμών που αποφασίστηκαν πρόσφατα (η τρίτη κατά σειρά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης). 

Και όλα αυτά, όταν οι προμηθευτές των νοσοκομείων έχουν ήδη υποστεί βαρύτατες απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς το ελληνικό Δημόσιο τους είχε δώσει άτοκα ομόλογα (χωρίς κουπόνι) έναντι των απαιτήσεών τους για την τριετία 2007-2009. 

Το «πάρτι» και η συνέχεια… 

Κύκλοι της αγοράς, περιμένουν πως ανάλογα περιστατικά θα δούμε και σε άλλες περιπτώσεις, με το Δημόσιο να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την μονοψωνιακή θέση στην αγορά, αλλά και τη δυνατότητά του να νομοθετεί. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν πάντοτε νόμοι που να επιβάλλουν «κούρεμα». Φοβούνται λοιπόν, πως μέσα από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις το Δημόσιο θα προχωρεί σε αμφισβητήσεις των υπολοίπων και θα ωθεί με αυτόν τον τρόπο τους προμηθευτές να συμβιβαστούν σε μειωμένα τιμολόγια, προκειμένου να εισπράξουν ενωρίτερα τα χρήματά τους (κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας στην αγορά). 

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως «το πάρτι τελείωσε» και πως, σε κάθε περίπτωση,προτεραιότητα έχει η διάσωση της χώρας. Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως τα περισσότερα «κουρέματα» είναι εντελώς άδικα και πως θα προκαλέσουν ισχυρά πλήγματα σε όποιο τμήμα του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να αντέχει κόντρα στην βαθειά οικονομική κρίση. 

«Επειδή δεν μπορούν να περικόψουν τις σπατάλες στο δημόσιο τομέα, προσπαθούν να εισπράξουν τα σπασμένα από τους ιδιώτες» καταγγέλλεται από πολλές εταιρείες, οι οποίες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

ΕURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου