Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Κορώνα - Γράμματα παίζουν οι Έλληνες ασθενείς την υγεία τους-Ζητούν από τους γιατρούς να τους γράψουν φθηνά φάρμακα

Δραματικό αντίκτυπο έχει η οικονομική κρίση στους Έλληνες ασθενείς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι μισοί ασθενείς ζητούν από το γιατρό να τους γράψει το φθηνότερο σκεύασμα, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της συμμετοχής στη θεραπεία τους.

Όπως αναφέρει το newsbeast.gr από την 1η Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή ένα μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή στο εξωτερικό. Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία μπήκε συγκεκριμένη τιμή αναφοράς, την οποία θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Αν ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το κόστος από την τσέπη του.

Συνεπώς, δεν προξενεί καμία εντύπωση η είδηση ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Κόσμος του Επενδυτή, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις που ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς περίπου 200 φάρμακα τέθηκαν εκτός αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων το «θεωρητικό» ποσοστό συμμετοχής των ασθενών κατά 25% στην τιμή αποζημίωσης των φαρμάκων ανεβαίνει σε ορισμένες κατηγορίες ακόμη και στο 45%.

ΤΗΕΒΕST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου