Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πώς μπορεί να προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας

 Έξι πιλοτικά προγράμματα προτείνει μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος 

Τη διενέργεια έξι πιλοτικών· προγραμμάτων για την ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωμένων δικτύων ιατρικών υπηρεσιών για ξένους επισκέπτες σε τοπικό επίπεδο, προτείνει η μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) με τίτλο: «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα».

Όπως τονίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης, ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αναφορικά με τον αριθμό τουριστών του ιατρικού τουρισμού, είναι η έλευση 100.000 ασθενών το χρόνο, που θα δαπανούν κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος, ποσό που επιμερίζεται σε 3.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ για ξενοδοχειακά και συναφή. Τα προγράμματα θα δομηθούν γύρω από τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, εντάσσοντας στο πρόγραμμα πρωτοβάθμια ιατρεία, ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπηρεσίες προβολής, μεταφοράς, διασφάλισης ποιότητας, και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι προτεινόμενες περιοχές είναι το Λασίθι, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία.

Υπογραμμίζεται, ότι η μελέτη του ΞΕΕ εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Τα πιλοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν με μελέτη βιωσιμότητας, στηριγμένη στις δυνατότητες των τοπικών παρόχων και φορέων, θα προτείνουν πακέτα, τιμολόγηση και στρατηγική μάρκετινγκ και θα εγκαταστήσουν μηχανισμούς παρακολούθησης και εφαρμογής, για να μην υπάρξουν εμπόδια στη διασυνοριακή φροντίδα που περιορίζουν πολύ τις δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό η μελέτη προτείνει ενδεικτικά: Προ-εγκρίσεις από τους φορείς ασφα/ασης στη χωρα προέλευσης, πληρωμή στη χώρα θεραπείας και διαδικασίες αποζημίωσης των ασθενών, πληροφόρηση για τις δυνατότητες του ασθενή να επιδιώξει διασυνοριακή φροντίδα, διακίνηση Ιατρικής Πληροφορίας, διασφάλιση συνέχειας στη φροντίδα πριν και μετά την θεραπεία, αναγνώριση συνταγών στην EE και ποιότητα Υπηρεσιών και Ασφάλεια Ασθενών (όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο της πιστοποίησης). Όπως επισημαίνει η μελέτη, σε 10 χρόνια, εάν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα μέσα στην EE και αν χρησιμοποιηθεί σωστά η υποδομή του ΕΣΥ μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 όισ. ευρώ το χρόνο. 

Οι τομείς Η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα με το ΞΕΕ, σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις σε πάγια. Στιγμιότυπο «πύ τη συνέντευξη Τύπου του ΞΕΕ να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς: 

• Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισμός για εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις από τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του Ιδιωτικού Τομέα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων πόλεων). 

• Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισμός: συνεργασία κέντρων αποκατάστασης με ξενώνες και ξενοδοχεία για προο'ιθηση πακέτων αποκαταστατικού τουρισμού (κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία). 

• Ιατρικός Τουρισμός Εξωσωματικής και Υποβοηθούμενης Γονιμοποίησης: συνεργασία κέντρων με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. 

• Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης: προβολή των συνεργασιών προκειμένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σ' ένα επιπλέον target group και να διαφημίζονται σε διευρυμένες κατηγορίες πελατο>ν (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Κρήτη και Ρόδο). 

• Λουτροπόλεις-κέντρα αποκατάστασης-προσκείμενες υποδομές φιλοξενίας για τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών: άτομα με μυοσκελετικ παθήσεις, άτομα με νευρολογικές παθήσεις, άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ. (ευρεία γεωγραφική Πώς μπορεί να προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας διασπορά). 

• Οφθαλμολογία-αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική. σε επίπεδο One-Day'Secondary Care Clinic (στις μεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές). To ΞΕΕ παραδέχεται πως «το θεσμικό πλαίσιο και οι εργασιακές σχέσεις είναι δύσκαμπτα, και με τα σημερινά δεδομένα τα νοσοκομεία δεν (la μπορούσαν να πιστοποιηθούν για ιατρικό τουρισμό». 

Παρόλα ταύτα, ύπαις τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «κατά τη μελέτη ο ιδιωτικός τομέας έχει 4-5 συγκροτήματα νοσοκομείων και άλλων ιατρικών μονάδων με σχετικά καλή διοίκηση, ιατρούς και υποδομές. έχουν υπερεπενδύσεις για τις ανάγκες τις ελληνικής αγοράς (που βρίσκεται σε κρίση) και αναζητούν νέες αγορές. Επίσης πέραν των μεγάλων συγκροτημάτων, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία σε όλη τη χώρα που υποαπασχολούνται, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ ψηλό αριθμό κέντρων και ιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της. ενώ πάσχει από οργάνωση και διαδικασίες, μάρκετιγκ και θεσμικό πλαίσιο». Τα βήματα από πλευράς κράτους Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μεγέθη και τάσεις παγκοσμίως Σύμφωνα με τη μελέτη, παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβείς μετρήσεις για το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς, μια εκτίμηση όπου συγκλίνουν οι μελετητές είναι περίπου 15 ως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που προκύπτει από περίπου 5 I εκατ. ασθενείς με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. 

To μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό. Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία. Τουρκία. Τσακίρης ανέφερε ότι η μελέτη έχει αποσταλεί ήδη στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, «προκειμένου ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα που θέτει τόσο από την πλευρά των παρόχων υγείας όσο και από την πλευρά του τουριστικού τομέα, προκειμένου να προωθηθεί ο ιατρικός τουρισμός στη χώρα μας». Πρόσθεσε πως «τα βήματα από την πλευρά του κράτους είναι πολύ συγκεκριμένα, κυρίως νομοθετικού και οργανωτικού χαρακτήρα, που δεν συνεπάγονται ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος υπο τους χαλεπούς καιρούς που διαβιώνουμε: 

To Υπουργεία Υγείας έχει το έργο της κάλυψης των νομοθετικών κενών, του εκσυγχρονισμού και της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, καθώς και την ευθύνη των μηχανισμών ελέγχου των παρόχων υγείας. Στο έργο αυτό (la πρέπει να συνεργαστεί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Κοινωνικής Ασφάλισης. Τουρισμού κ.ο.κ.), αλλά και με τις περιφερειακές δομές, 01 οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο στάδιο της εφαρμογής και των ελέγχων» καταλήγει ο κ. Τσακίρης σημειώνοντας οτι οι πάροχοι υγείας και οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις On πρέπει να επιδιώξουν τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους, υιοθετώντας τα διεθνή συστήματα ποιότητας και να αναπτύξουν εθνικές και διεθνείς συνεργασίες για την προσέλκυση των διεθνών ασθενών, Ακολούθως, το Υπουργείο Τουρισμού θα αναλάβει την ευθύνη της προώθησης του ιατρικού τουρισμού ως υποπροϊόντος του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές». Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. ανέφερε ότι εκτός των κρατικών φορέων, το Ξ.Ε.Ε. θα καταστήσει κοινωνούς της μελέτης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι απαιτείται συντονισμός, συνέργειες και αξιοπιστία από τους παρόχους των υγειονομικών, των ξενοδοχειακών και γενικά των ταξιδιωτικών υπηρεσιών. 

Ολόκληρη η μελέτη είναι προσβάσιμη από τον δικτυακό τόπου του Επιμελητηρίου στο http://www.grhotels.gr

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου