Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κόντρα Ανδ.Λυκουρέντζου και εντατικολόγων για τα «λουκέτα» στις ΜΕΘ

Αθήνα
Σε τεκμηρίωση των ισχυρισμών του καλεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή δηλώσεις του Απόστολου Αρμαγανίδη περί επικείμενου «λουκέτου» σε πολλές ΜΕΘ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ και διευθυντής της ΜΕΘ στο «Αττικό» Νοσοκομείο χαρακτήρισε την κατάσταση σε πολλές ΜΕΘ ως «δραματική» υπογραμμίζοντας ότι είναι εδώ και δεκαετίες γνωστό ότι οι κλίνες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ανέφερε δε ότι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής ασθενών.

Τα ελληνικά νοσοκομεία διαθέτουν 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και 154 που δεν αξιοποιούνται παραμένοντας κλειστές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «είναι πολύ εύκολο να δημιουργεί κανείς εντυπώσεις, παρά να απαντά με την γλώσσα της αλήθειας και να αναφέρεται στην πραγματικότητα. Διότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που παρακολουθώ καθημερινά, μου αναφέρει ότι όλες οι ανάγκες καλύπτονται στις διάφορες περιοχές που έχουμε διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας. Χρειάζεται ενδεχομένως να ενισχύσουμε το δίκτυο των μονάδων εντατικής θεραπείας και εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, που μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερα κρεβάτια».

Πάντως ο κ.Αρμαγανίδης υποστηρίζει ότι υπάρχουν έτοιμες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν αναξιοποίητες λόγω κυρίως μη στελέχωσης των μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΕΘ έχει ήδη αγοραστεί εξοπλισμός για 70 περίπου κλειστές κλίνες ώστε να τεθούν σε λειτουργία, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης, σταμάτησαν οι προσλήψεις προσωπικού, ενώ δεν ανανεώθηκαν και οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων.

Ο κ.Αρμαγανίδης εκτιμά ότι μέχρι το 2013 θα λήξουν και οι συμβάσεις άλλων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο επιπλέον 40-50 κλινών.

health.in.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου