Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή έως και 50% για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές

Μειώσεις στις παροχές υγείας προβλέπει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, που αποτελεί τον «τιμοκατάλογο» των παροχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα τους. Ετσι, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι ασφαλισμένοι θα επιβαρύνονται με συμμετοχή από 30% έως και 50% στην περίπτωση που επιλέξουν να νοσηλευτούν σε ιδιωτική κλινική αντί δημόσιου νοσοκομείου. Στο μεταξύ προβλέπεται Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υγείας τις αμοιβές τους με στόχο την επίτευξη των χαμηλότερων δυνατών τιμών και, άρα, της μεγαλύτερης εξοικονόμησης δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται εντός τριών μηνών να αξιολογηθούν και να καταταγούν βάσει κριτηρίων όπως είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, η βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίζονται. Με βάση τον... αριθμό των αστεριών που θα επιτύχει κάθε ιδιωτική μονάδα, θα αποζημιώνεται διαφορετικά.

Παρακλινικές εξετάσεις

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων ορίζεται στο 15% όταν οι εξετάσεις γίνονται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα. Σε περίπτωση διενέργειας των εξετάσεων σε μονάδες του Οργανισμού και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται.

- Ιδιωτικές κλινικές

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ επιβαρύνονται 50% επί του συνόλου της δαπάνης νοσηλείας σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο). Οι ασφαλισμένοι των λοιπών Ταμείων που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν το 30%. Για όλους τους ασφαλισμένους εξαιρείται η ιδιωτική δαπάνη σε περίπτωση καρδιοχειρουργικών και παιδοκαρδιολογικών επεμβάσεων.

-Χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες

Δεν αναγνωρίζονται δαπάνες για αισθητικές επεμβάσεις, συνεπώς οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εξ ολοκλήρου το κόστος. Επιπλέον θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες και επιστημονικά δόκιμες δεν αναγνωρίζονται, εκτός εάν υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

- Μαιευτική περίθαλψη

Συμμετοχή 30% - 50% (ανάλογα αν είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ ή των λοιπών Ταμείων) προβλέπεται και για τους μέλλοντες γονείς σε περίπτωση που επιλέξουν ιδιωτικό μαιευτήριο. Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση.
Οσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χορηγούνται δαπάνες σε ασφαλισμένες (άμεσα ή έμμεσα) έως 50 ετών και μέχρι τέσσερις ολοκληρωμένες προσπάθειες.

- Ειδική αγωγή

Οι φυσικοθεραπείες σε παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 τον μήνα, αντί τις 20 που ίσχυε στον προηγούμενο Κανονισμό. Επιπλέον, 50% περικόπτονται οι παροχές για τη φροντίδα παιδιών με σοβαρά νοητικά και ψυχιατρικά νοσήματα και αυτισμό (όπως είναι π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση), αφού το μέγιστο αποδιδόμενο ποσό είναι τα 440 ευρώ τον μήνα αντί των 900 ευρώ που ίσχυαν.
Για τις παιδοψυχιατρικές διαταραχές όπως είναι ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, διαταραχές της άρθρωσης, βαρηκοΐα και τραυλισμός, η κάλυψη των δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ τον μήνα.

- Αποκλειστικές νοσηλεύτριες

Μειώνεται η αποζημίωση για τις αποκλειστικές νοσοκόμες. Ειδικότερα και για μέχρι οκτώ νύκτες ορίζεται αποζημίωση για αποκλειστικές 28 ευρώ (από 32 ευρώ) για κάθε νύχτα τις καθημερινές και 35 ευρώ (από 40 ευρώ) τα Σαββατοκύριακα.

- Γυαλιά οράσεως

Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια και τους φακούς επαφής τους κάθε δύο χρόνια. Σημειωτέον ότι δεν χορηγούνται γυαλιά και φακοί συγχρόνως. Σε παιδιά έως 12 ετών, καλύπτονται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε δύο έτη. Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για γυαλιά (κρύσταλλα και σκελετός) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ και για κάθε φακό επαφής τα 25 ευρώ. Επίσης προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γυαλιά για τους ασφαλισμένους άνω των 40 ετών, όχι όμως δύο ζευγάρια (ένα μυωπίας και ένα πρεσβυωπίας) όπως ίσχυε στο παρελθόν, ενώ δεν γίνεται λόγος για τα πολυεστιακά.

- Ακουστικά βαρηκοΐας

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ακουστικά με μέγιστη αποδιδόμενη τιμή τα 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό, η κάλυψη ακουστικών δεν ξεπερνούσε τα 400 ευρώ.

- Συσκευές υψηλού κόστους

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων αυξάνεται από 20% σε 25% Ειδικότερα για τις αναπνευστικές συσκευές όγκου/πίεσης και σερβοαναπνευστήρα καταβάλλεται συμμετοχή του ασφαλισμένου 5%. Επιπλέον, δεν καλύπτονται αναλώσιμα υλικά όπως είναι π.χ. οι μάσκες και ο κεφαλοδέτης, όταν μέχρι πρότινος προβλεπόταν ποσό 150 ευρώ.

- Λουτροθεραπεία και αεροθεραπεία

Κατά 100 ευρώ μειώνεται το επίδομα λουτροθεραπείας - προβλέπονται 15 θεραπείες - ενώ για την αεροθεραπεία το ποσό του βοηθήματος παραμένει 200 ευρώ.

ΤΑΝΕΑ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου