Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γράφουν τα φάρμακα... διπλά!...του Γρ.Πασπάτη*




Είναι σαν χθες που το υπουργείο Υγείας προσπαθούσε να επιβάλει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους γιατρούς. Και μόλις το κατάφερε, τους γυρίζει ξανά πίσω. Ζητά, εκτός από ηλεκτρονικά, να γράφουν οι γιατροί τα φάρμακα και στο συνταγολόγιο με το χέρι, όπως παλιά.Η αύξηση της γραφειοκρατίας φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι επιβαρύνει μόνο τους γιατρούς. Ωστόσο, αν το καλοεξετάσει το πράγμα κανείς, θα δει πως βλάπτει σοβαρά και τους ασφαλισμένους, αφού ένας γιατρός που θα γράφει τα φάρμακα διπλά, στο τέλος του ωραρίου του, το πιθανότερο είναι πως θα έχει εξετάσει λιγότερους ασθενείς.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, ένας γιατρός με το χέρι κάνει από ένα ως τρία λεπτά να γράψει τα φάρμακα στο συνταγολόγιο του ασφαλισμένου. Με το ηλεκτρονικό σύστημα του παίρνει πολύ παραπάνω, μέχρι και 7 με 8 λεπτά, όταν μιλάμε για "ώρα αιχμής" που το σύστημα είναι φορτωμένο.

Υποτίθεται πως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν πήγαινε σήμερα ένας ασφαλισμένος στο γιατρό, θα μπορούσε ο γιατρός να δει τι φάρμακα του είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν, για να του τα συνεχίσει ή να του τα αλλάξει. Πρακτικά, όμως, αυτό δε γίνεται. Είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, εξαιτίας αδυναμιών του συστήματος, να δει ο επόμενος γιατρός τι είχε συνταγογραφήσει ο προηγούμενος, σύμφωνα με τον κ. Πασπάτη.

Δυο φορές τα ίδια

Έτσι, αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, βρέθηκε ένα... πισωγύρισμα. Ζητήθηκε από τους γιατρούς να γράφουν τα φάρμακα και στο χέρι. Το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών, αρκετοί από τους οποίους αρνούνται να κάνουν την ίδια δουλειά δύο φορές. Επιμένουν μόνο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραλείπουν τη χειρόγραφη.
Για το θέμα, μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου έστειλε στον υπουργό Υγείας την ακόλουθη επιστολή: «Συχνά λαμβάνουμε ενημερώσεις από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για διαδικασίες που αυξάνουν τη γραφειοκρατία στην άσκηση της καθημερινής ιατρικής, με αποκορύφωμα την τελευταία εντολή σχετικά με την αναγραφή φαρμακευτικής αγωγής και παρακλινικών εξετάσεων στο βιβλιάριο υγείας των ασφαλισμένων.

Το σύστημα ηλεκτρονικής αναγραφής φαρμάκων και εξετάσεων θα έπρεπε να δίνει τις πληροφορίες αυτές αυτόματα και όχι να μεταβιβάζεται το βάρος αυτό στους γιατρούς, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία, η οποία τελικά αποβαίνει εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν επανειλημμένως εκφραστεί με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος ηλεκτρονικής αναγραφής φαρμάκων και εξετάσεων. Ευελπιστούμε στις ενέργειές σας».

*Του προέδρου του ΙΣ Ηρακλείου Πασπάτη Γρηγορίου


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου