Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Λερναία Ύδρα" το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ



Πονοκέφαλο προκαλεί η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνεχώς διογκώνεται, με το έλλειμμα να υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,5 δισ. και τις συνολικές υποχρεώσεις του οργανισμού (παλιές και νέες) προς τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας να ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 3 δισ. Το υπέρογκο αυτό έλλειμμα, που απειλεί τον οργανισμό με οικονομική κατάρρευση, αποδίδεται από το υπουργείο υγείας στο «λανθασμένο αρχικό σχεδιασμό για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, στην υπερεκτίμηση των εσόδων και στην υποεκτίμηση των δαπανών». 


Την ίδια ώρα, με κούρεμα 3% αναμένεται να αποπληρωθούν τελικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς και με 13%-15% προς τους υπόλοιπους παρόχους υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υγείας πριν από την έναρξη της χτεσινής διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο οικονομικών με αντικείμενο τη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ και το νέο πακέτο περικοπής δαπανών στης υγεία. 


Όπως μεταφέρουν κύκλοι του υπουργείου, οι οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν από τις αρχές του χρόνου στον οργανισμό προς τους παρόχους ανέρχονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011 σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά από κούρεμα ύψους περίπου 15% (το οποίο θα γίνει μεσοσταθμικά) το χρέος θα μειωθεί κατά 300 εκατ. 1,5 δισ. θα μοιραστεί συνεπώς στους παρόχους υγείας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη δόση των 31 δισ. που αναμένεται να λάβει η χώρα. 


Για τη διάσωση του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο υγείας εναποθέτει τις προσδοκίες του στην περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 800 εκατ. ευρώ, ώστε τελικά τα ετήσια έξοδα του ΕΟΠΥΥ να φτάσουν κατά προσέγγιση τα 6,2 δισ. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο υπολογίζει πως θα εξοικονομήσει 350 εκατ. από το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (η έκδοση του αναμένεται και θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων), 100 εκατ. από τη διεύρυνση της λήψης γενόσημων φαρμάκων, 200 εκατ. από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία (με επέκταση των δραστικών ουσιών που συνταγογραφούνται από τις 10 στις 50) και τέλος, άλλα 150 εκατ. θα προέλθουν από την αναδιαμόρφωση της θετικής λίστας φαρμάκων, δηλαδή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα «κοπούν» σκευάσματα από τη θετική λίστα και έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μικρότερη κατηγορία φαρμάκων. 


Η άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο, πιθανολογείται ότι μπορεί να μειώσει τη δαπάνη για τα φάρμακα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει ξεφύγει κατά τουλάχιστον 400 εκατ., και να τη συγκρατήσει κοντά στα όρια των 2,88 δισ. Ακόμη και το τελευταίο δίμηνο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργείου υγείας. 


Εξελίξεις τέλος θα υπάρχουν όπως όλα δείχνουν και στο επίμαχο θέμα των συμβάσεων με τους παρόχους υγείας, με το υπουργείο να εμμένει στη μείωση του κέρδους τους, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να εξοικονομήσει και από εκεί πόρους. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη  www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου