Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Λύση για τους νεφροπαθείς επιδιώκει ο Συμεών Κεδίκογλου

Συμεών ΚεδίκογλουΟ εισηγητής του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά και ανεμπόδιστα η αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες υποχρεώνουν νεφροπαθείς ασθενείς με πρόσφατη απόφασή τους να την προπληρώνουν.

Ο βουλευτής ζητά τηνσυνεργασία του Υπουργείου με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποτραπεί μία τέτοια ανάλγητη εξέλιξη.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στις 21 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας κοινοποίησε προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ένα έγγραφο, με το οποίο γνωστοποιεί ότι από την 1η Οκτώβρη, δηλαδή μόλις λίγες μέρες μετά, οι αιμοκαθαρόμενοι υποχρεώνονται να προπληρώνουν τις αιμοκαθάρσεις τους για να καταστεί δυνατόν να νοσηλευτούν. 
Η ομοσπονδία επικοινώνησε αμέσως τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο Υπουργό για να λάβει την απάντηση από μεν το Υπουργείο ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ και από μεν τον οργανισμό ότι απαιτείται εντολή από την πολιτική ηγεσία!

Κύριε Υπουργέ, τα άτομα με νεφροπάθεια τελικού σταδίου, μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, των οποίων η ζωή εξαρτάται κυριολεκτικά από τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης, μετά τις πολύχρονες ταλαιπωρίες σχετικά με την προμήθεια των φαρμάκων, την απονομή των σωστών ποσοστών αναπηρίας και την ανασφάλεια για πλήθος θεμάτων, υποχρεώνονται ξαφνικά να προπληρώνουν για τη χρήση της ζωτικής αυτής θεραπευτικής μεθόδου. 
Ωστόσο, αυτό θα ήταν ανέφικτο, όπως εκφράζει η ομοσπονδία, καθώς αφενός το ποσό είναι δυσβάστακτο και αφετέρου εδώ και μήνες πληρώνουν ήδη τα έξοδα μεταφοράς τους για θεραπείαχωρίς να έχουν λάβει πίσω το σχετικό ποσό από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Καθίσταται σαφές ότι απαιτείται η άμεση συνεργασία του Υπουργείου Υγείας του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών για να αποφευχθεί η ανάλγητη αυτή αντιμετώπιση απέναντι στους νεφροπαθείς ασθενείς και πρωτίστως απέναντι σε συνανθρώπους και πολίτες που επί χρόνια καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να δοθεί άμεσα λύση για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αιμοκάθαρση των νεφροπαθών στις τεχνητές μονάδες νεφρού ιδιωτικών κλινικών και αν ναι σε ποιες ενέργειες θα προβείτε γι’ αυτό;»


eviaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου