Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Λάρισα. «Πόλεμος» στον χώρο της Υγείας. Εμφύλιος ιδιωτικών κλινικών για τα χειρουργεία

Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει ο «εμφύλιος» ιδιωτικών κλινικών της Λάρισας με αφορμή τις χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούν πανεπιστημιακοί χειρουργοί σε ιδιωτικές κλινικές. Η αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες αλλά χθες για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή ανοιχτή επιστολή πληρεξούσιου δικηγόρου τεσσάρων ιδιοκτητών ισάριθμων ιδιωτικών κλινικών της Λάρισας που καλούν αρμόδια υπουργεία, θεσμικούς φορείς αλλά και διωκτικές αρχές (Εισαγγελία, ΣΔΟΕ κλπ) να επέμβουν προκειμένου, πανεπιστημιακοί γιατροί να πάψουν να χειρουργούν στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
Εκτιμάται πως πρόκειται για έναν «πόλεμο» ατομικών συμφερόντων με ιδιώτες γιατρούς να αντιδρούν στην υλοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων από πανεπιστημιακούς ακόμη και σε περιπτώσεις που και οι δυο (ιδιώτες και πανεπιστημιακοί) λειτουργούν στην ίδια ιδιωτική κλινική και παρά το γεγονός επίσης ότι αρκετές ιδιωτικές κλινικές, επιθυμούν «επώνυμοι» πανεπιστημιακοί γιατροί να χειρουργούν στις δικές τους εγκαταστάσεις για αυτονόητους λόγους.
Στον ιατρικό κόσμο της περιοχής αποτελεί κοινό μυστικό πως, η αντιπαράθεση δεν αφορά στην παροχή των υπηρεσιών υγείας και στους ίδιους τους ασφαλισμένους (οι οποίοι πληρώνοντας άλλωστε επιλέγουν τον γιατρό τους όταν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα) αλλά στον «έλεγχο» της αγοράς των υπηρεσιών υγείας που προφανώς «απειλείται» στην κατανομή της, από τη δυνατότητα των πανεπιστημιακών να χειρουργούν και ιδιωτικά, με τα πρώτα σημάδια της αντιπαράθεσης να εμφανίζονται με τη λειτουργία του ΙΑΣΩ στη Θεσσαλία.
Το θέμα έχει ήδη μεταφέρει στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ερώτημα στο υπουργείο Υγείας απηύθυνε και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με το υπουργείο να παραπέμπει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με αφορμή και την αντίφαση μεταξύ της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ερωτήματα απηύθυναν επίσης στο υπουργείο Υγείας, τόσο ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλίας Σκυλλάκος όσο και εμπλεκόμενοι γιατροί.
Νωρίτερα όλων οι ενδιαφερόμενοι γιατροί (πανεπιστημιακοί χειρουργοί διαφόρων ειδικοτήτων) τηρώντας τα προβλεπόμενα από δυο πρόσφατους νόμους (ν. 4009/11 επί Α. Διαμαντοπούλου και ν. 4025/11 επί Α. Λοβέρδου), αφού δήλωσαν συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενημέρωσαν την Κοσμητεία του Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς είναι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Υγείας, ενημέρωσαν τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, δήλωσαν έναρξη επαγγέλματος στις αρμόδιες τοπικές οικονομικές υπηρεσίες, έλαβαν μπλοκ για την έκδοση σχετικών αποδείξεων και από την περασμένη άνοιξη, χειρουργούν κανονικά.
Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι «όλα έγιναν με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία» ενώ κλινικάρχες και ιδιώτες γιατροί τονίζουν από την πλευρά τους ότι «πρόκειται για παράνομη πράξη» και πως «απαγορεύεται από τον νόμο». Το γόρδιο δεσμό καλείται να κόψει το υπουργείο Υγείας δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί οριστικά για το ποιος νόμος ισχύει και ποιος όχι, αν ισχύουν οι νεότεροι νόμοι των Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου ή ισχύει ο προγενέστερος νόμος Παπαδόπουλου.
Για να γίνει αντιληπτό και το νομικό αλαλούμ που επικρατεί, ένας μάλιστα πανεπιστημιακός (γενικός) χειρουργός έχει στη διάθεσή του (από τον περασμένο Φεβρουάριο) απάντηση από προϊσταμένη Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας η οποία απάντησε θετικά σε σχετικό ερώτημα, ότι δηλαδή αφενός δύναται να λειτουργήσει ιδιωτικό ιατρείο αφετέρου έχει τη δυνατότητα διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια. Αντίθετη γνωμάτευση έχει στα χέρια του ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλ. Σκυλλάκος και πρόκειται για τις ίδιες υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου (Υγείας).
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ιδιώτες χειρουργοί αντέδρασαν λοιπόν αμέσως μετά τις πρώτες επεμβάσεις πανεπιστημιακών μεταφέροντας το θέμα στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας όταν νωρίτερα δεκάδες γιατροί του ΠΝΛ, μετά και την ψήφιση του νόμου Λοβέρδου, είχαν κινήσει τη διαδικασία λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα των πανεπιστημιακών γιατρών να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο, με δέσμευση παράλληλα να πραγματοποιούν τα προβλεπόμενα απογευματινά ιατρεία σε εβδομαδιαία βάση, θεωρήθηκε τότε ως «παραχώρηση» του κ. Λοβέρδου απέναντι στις πιέσεις των πανεπιστημιακών της Αθήνας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε ένα, αν όχι από το μοναδικό πανελλαδικά, νοσοκομείο όπου τα απογευματινά ιατρεία των γιατρών (πανεπιστημιακών και ΕΣΥ) που υλοποιούνται εντός του νοσοκομείου, είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας τον περασμένο Μάιο βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» με αφορμή αλληλοαναιρούμενα έγγραφα του ίδιου του υπουργείου Υγείας και επισημαίνοντας ότι ο ν. 4025/11 δεν έχει διάταξη που να απαγορεύει επεμβατικές πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές ζητά από το υπουργείο την κατεπείγουσα αποσαφήνιση της σχετικής νομοθεσίας, διαπιστώνοντας την αντιπαράθεση γιατρών που από χθες έχει μεταφερθεί σε επίπεδο ιδιοκτητών κλινικών.
Το Υπουργείο Υγείας, απάντησε τελικά πριν από 20 ημέρες περίπου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – η οποία εμπλέκεται στο θέμα μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και στα ερωτήματα που έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών – ότι από τις 23 Αυγούστου έχει ζητήσει την έκδοση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου και αναμένει απάντηση.
Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί πως πριν μερικές ημέρες επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή αλλά η απουσία του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου είχε ως αποτέλεσμα να μην απαντηθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χρ. Κέλλας.
ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ
Οι ιδιοκτήτες τεσσάρων κλινικών της Λάρισας («Θεοτόκος», «Ιπποκράτης», «Πατσίδη», «Υγεία») φέρνουν στη δημοσιότητα το θέμα με ανοιχτή επιστολή «σχετικά με ορισμένη πρακτική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και ορισμένων εκ των πανεπιστημιακών ιατρών του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» διευκρινίζοντας ότι «το θέμα απασχολεί την πλειοψηφία των ιατρών στην πόλη μας, τις κλινικές μας αλλά και αφορά στα συμφέροντα κάθε πολίτη της ευρύτερης περιοχής και έχει ευρύτερες σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και ηθικές προεκτάσεις».
Οι ιδιοκτήτες κλινικών επικαλούμενοι «τον νόμο και ενδεικτικά σύμφωνα με το υπ” αριθμ. Πρωτ. Υ33/ Γ. Π. Οικ. 44048/ 27. 04. 2012 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας προς τον Διοικητή του ΠΠΓΝΛ, κ. Σκυλλάκο, όπως και με το υπ” αρ. Πρωτ. 3118/ 14. 05. 2012 έγγραφο της Δ/νσης Δημοσίας Υγείας, Περιφέρεια Θεσσαλίας (που κοινοποιήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές συμπεριλαμβανομένου του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας), στηριζόμενο στο υπ” αριθμ. Πρωτ. Υ4ε/ 46640/ 09. 05. 2012 έγγραφό της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι παράνομη και απαγορεύεται από τις σχετικές διατάξεις. Το άρθρο 11 παρ. 4 του Ν. 2889/ 2001, αναφέρει: «απαγορεύεται στους πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ η παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας καθώς και η εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων».
Οι κλινικάρχες αφού αναρωτούνται δημοσίως «γιατί οι θεματοφύλακες της νομιμότητας δεν δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού;» απευθύνουν δημόσια επίσης έκκληση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και προς κάθε αρχή «να προβούν στον έλεγχο και την κατά τον νόμο αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου» ζητώντας τέλος να συγκληθεί «άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου».
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ
Ενώ λοιπόν αναμένεται η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, η νομοθεσία αφενός είναι αλληλοαναιρούμενη αφετέρου έχει και ασάφειες. Πώς για παράδειγμα ο πανεπιστημιακός παθολόγος έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου άρα και παροχής υπηρεσιών ενώ ο πανεπιστημιακός χειρουργός, ενώ έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου δεν μπορεί να έχει τη δυνατότητα να χειρουργεί και στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί δηλαδή ο διαχωρισμός να αφορά μόνο στους χειρουργούς και όχι σε όλους τους πανεπιστημιακούς, όπως παθολόγοι, γεωπόνοι, μηχανικοί κ.α.;
Ορισμένοι πανεπιστημιακοί γιατροί του ΠΝΛ χειρουργούν εδώ και μήνες σε ιδιωτικές κλινικές «ανασταίνοντας» οικονομικά τον ιδιωτικό τομέα με αφορμή και τη συνεχή απαξίωση του δημοσίου ΕΣΥ, διάσταση που έχει παραβλεφθεί.
Ασθενείς που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και θέλοντας να αποφύγουν την ταλαιπωρία του δημοσίων νοσοκομείων και με σκοπό την ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας τους, καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας ξεχωριστά την προσυμφωνημένη (επιπλέον) αμοιβή του γιατρού, με δεδομένο ότι πλέον ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές.
Γιατροί που σχολίαζαν τις εξελίξεις, σημείωναν προς την «Ε» πως η πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης δεν βρίσκεται στο γεγονός ότι χειρουργούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί αλλά σε… ποιες κλινικές χειρουργούν. Με δεδομένο επίσης ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ο ΕΟΠΥΥ με τη γνωστή ασυνέπειά του στην εξόφληση οφειλών, οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια ενώ παράλληλα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να καταφύγει στον ιδιωτικό τομέα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=5&aid=43321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου