Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Απειλή για “εμπάργκο” και από τις ιδιωτικές κλινικές κατά ΕΟΠΥΥ!


Με άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ απειλούν και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών αλλά και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Τι σημαίνει αυτό για τους 9,5 ασφαλισμένους του Οργανισμού.
 Δεν έφθανε το εμπάργκο των φαρμακοποιών και των γιατρών (που έληξε πρόσφατα), φαίνεται πως τα χτυπήματα στον ΕΟΠΥΥ είναι αλλεπάλληλα εξαιτίας των υπέρογκων χρεών.
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά υπογραμμίζουν ότι πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν προχωρήσουν στη διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχουν αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός λόγω των επανειλημμένων μειώσεών του είναι μειωμένος από τον αρχικό των 350 εκ. € φθάνει σήμερα τα 187 εκ. €, ενώ και η ζήτηση των παρακλινικών εξετάσεων σε σχέση με το 2011 είναι μειωμένη κατά 50-60%.
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών επισημαίνουν ότι γίνονται διακρίσεις στην αποπληρωμή καθώς από τη μία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αδυνατεί να ανταποκριθεί πλέον στις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας, από την άλλη όμως αποπληρώνει τους φαρμακοποιούς. 

Οι ιδιοκτήτες ζητούν άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να βρεθεί μια λύση και να μην οδηγηθούν «στη μόνη επιλογή που μας απομένει, δηλαδή στην επίσχεση παροχής των υπηρεσιών μας στους ασφαλισμένους του Οργανισμού επί πιστώσει».
Να σημειωθεί ότι σε χθεσινοβραδινή συνέλευση των εκπροσώπων του κλάδου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της καθυστέρησης της αποπληρωμής των χρεών ενώ εξετάσθηκαν όλες οι επιλογές για το επόμενο διάστημα όπως η διακοπή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

‘Άλλωστε οι ιδιοκτήτες των κλινικών όπως υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους, φοβούνται εκτός των άλλων ότι θα γίνει και  κούρεμα στα χρωστούμενα κατά 30% και άνω, γεγονός που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου