Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Απόψεις μας για την κατάσταση στο χώρο της υγείας


Θεσσαλονίκη 26 Σεπτεμβρίου 2012
  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
     Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Ι.Σ.Θ με συμμετοχή και των προέδρων της ΕΝΙΘ και του ΣΕΥΠΙΚΑ και τις επαφές του προηγούμενου δεκαημέρου η κατάσταση στην υγεία συνοψίζεται ως εξής:
Α. Οι υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους παρόχους υγείας (κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς, κλινικές, Ε.Σ.Υ, προμηθευτές κλπ.) για το 2012 που δεν έχουν πληρωθεί ή θα καταγραφούν μέχρι τέλος του έτους ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΝΤΕΛΩΣ, καθώς ο οργανισμός έχει ήδη μεγάλο έλλειμμα. Κατά συνέπεια το πιθανότερο είναι υφιστάμενα ή μελλοντικά χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για το 2012 να μην εξοφληθούν.
Β. Παλαιά χρέη οργανισμών που συγχωνεύτηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ έως και το τέλος του 2011, εφόσον η χώρα λάβει την ταμειακή δόση των 31 δις.ευρώ, θα εξοφληθούν σε ποσοστό που δεν αναμένεται να ξεπερνά το 40%. Για το υπόλοιπο 60% δεν υπάρχει και δεν αναμένεται πρόβλεψη . άλλωστε από 1/1/2013 αρχίζει και η νομική παραγραφή αυτής της υποχρέωσης.
Γ. Εξαιρείται από τα παραπάνω η φαρμακευτική δαπάνη για την οποία τα κονδύλια αυξήθηκαν εντός του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ εις βάρος των άλλων δαπανών, μετά από επιτυχημένες ενέργειες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που αρχίζουν από τον Ιανουάριο του 2011 και συνεχίζονται.
Δ. Το έλλειμμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι απίθανο να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος είναι ελλειμματικός και περικόπτεται «δια της σπάθης» (βλ. συζήτηση για το πακέτο μέτρων των 11.5. δις. περικοπών) .
Ε. Το γραφειοκρατικό κόστος της υγείας έχει αυξηθεί και αυξάνεται άμεσα και έμμεσα, την ώρα που οι αποδοχές όσων την προσφέρουν στο δημόσιο τομέα περικόπτονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και δεν καταβάλλονται και στον ιδιωτικό τομέα δεν καταβάλλονται.
 Όλα τα παραπάνω σας ζητούμε να τα λάβετε υπόψη σας ως απολύτως ειλικρινή και έντιμα στους ατομικούς σας σχεδιασμούς.
Σε συλλογικό επίπεδο, το Δ.Σ του Ι.Σ.Θ αποφάσισε:
1. Να καλέσει εκ νέου όσους έχουν ανεξόφλητες παλαιές οφειλές να κινηθούν νομικά. Ο Ι.Σ.Θ εδώ και 12 μήνες επιδοτεί τέτοιες αγωγές (βλ. σχετικές ανακοινώσεις στο site για τη διαδικασία). Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 13/10/2012 οπότε και θα λήξει οριστικά καθώς εκπνέει και ο χρόνος υποβολής (από 1/1/2013 παραγράφονται).
2. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ 2 ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ:
α) Άμεση και πλήρη κατάργηση όλων των περιττών διοικητικών δομών (ΥΠΕ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)
β) Άμεση περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης με την εφαρμογή πολιτικών εκμηδένισης της πολυφαρμακίας , υιοθετώντας πλήρως μοντέλα χωρών όπως η Σουηδία, που επιτυγχάνουν ετήσια δαπάνη ανά κάτοικο κάτω του 50% της Ελληνικής.
     Για να επιτευχθούν τα παραπάνω χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Μόνος τρόπος να προκληθεί τέτοια θετική δράση από το πολιτικό σύστημα είναι οι ιατροί να απεργήσουμε έτσι όπως δεν απεργήσαμε ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια. Για 48 ώρες και για πρώτη φορά να μην εργαστεί κανείς, από τον ιατρό κλινικάρχη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, τον διευθυντή του Ε.Σ.Υ, τον ιδιώτη ιατρό, τον ιατρό του Ι.Κ.Α και του Ε.Σ.Υ μέχρι και τον ειδικευόμενο και τον αγροτικό . να δείξουμε τον δρόμο στην πολιτική ηγεσία και να απαιτήσουμε το αυτονόητο:
Αν δεν υπάρχουν χρήματα για τον ιατρό και τη νοσοκόμα δεν μπορεί να υπάρχουν για το γραφειοκράτη και τον έμπορο στην υγεία.
     Η απεργία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί από όλους στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου (πιθανά 16,17 Οκτωβρίου) και στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργήσουμε.


Στο μεταξύ σας καλούμε σε εγρήγορση και σας ζητούμε να καλλιεργήσετε τις παραπάνω σκέψεις για να σφυρηλατήσουμε την απόλυτη ενότητα του ιατρικού σώματος. 



 Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
 Dr Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Νικόλαος Π. Νίτσας
Κοινοποίηση:
1)      Π.Ι.Σ
2)      Ιατρικοί Σύλλογοι χώρας
3)      ΟΕΝΓΕ
4)      ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
5)      ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (μέτωπο πρωτοβάθμιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου