Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινά "σαφάρι" ελέγχων στα νοσοκομεία για "δωράκια" από φαρμακευτικές!

Ξεκινά "σαφάρι" ελέγχων στα νοσοκομεία για "δωράκια" από φαρμακευτικές!
Εκτεταμένη έρευνα από τους επιθεωρητές υγείας (ΣΕΥΥΠ) αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα -όπως αναφέρουν πληροφορίες -σε διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες στη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς. Αφορμή η υπόθεση με μια νοσοκομειακή φαρμακοποιό της Θεσσαλονίκης η οποία κατηγορείται ότι λάμβανε "δωράκια" για να προωθήσει συγκεκριμένα σκευάσματα. 
 Αιτία μία νοσοκομειακή φαρμακοοιός του Θεαγένειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης  η οποία προφυλακίστηκε, καθώς κατηγορείται ότι δεχόταν «δωράκια» από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προωθεί τα φάρμακά τους. 
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η φαρμακοποιός τα τελευταία χρόνια είχε παράνομες συναλλαγές με πωλητές-ιατρικούς επισκέπτες εταιρειών, προκειμένου να φερθεί πιο …φιλικά στα σκευάσματά τους. 
Όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, υπήρχαν μυστικές συμφωνίες με αντάλλαγμα χρήματα που δίνονταν στη φαρμακοποιό για να προωθήσει συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα.
Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, ενώ μετά την απολογία της κρίθηκε προφυλακιστέα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.
Πάντως ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας ζητά να πέσει φως σε όλες τις πτυχές τόσο αυτής της υπόθεσης όσο και όλων των άλλων που πιθανώς αποκαλυφθούν. Όπως σημειώνει σε δήλωσή του: "Δε νομίζουμε πως θα βρεθεί έντιμος άνθρωπος να  ισχυριστεί πως δεν έπραξαν σωστά οι δικαστικές αρχές. Εξάλλου η ΟΕΝΓΕ είχε πιέσει αφόρητα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να θεσμοθετηθεί το πόθεν έσχες για τους γιατρούς ΕΣΥ και όλους τους εμπλεκόμενους σε προμήθειες Νοσοκομείων, πράγμα που εντέλει έγινε.
Υπάρχει όμως μία πτυχή που φοβούμαστε πως θα μείνει σκοτεινή. Πρόκειται για το δεύτερο χέρι, αυτό που έδινε τα χρήματα και στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πολυεθνικές και εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες. Θα περιμέναμε λοιπόν μαζί με τη φαρμακοποιό να βρίσκονται κατηγορούμενοι και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες στην περίπτωση των αντικαρκινικών φαρμάκων είναι γνωστοί πολυεθνικοί κολοσσοί".

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου