Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επίσχεση εργασίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012, μετά την ομολογία του κ. Μ. Σαλμά ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του 2012 !



Αθήνα 27/09/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΘΕΜΑ: Η αλυσιδωτή αντίδραση της χρεοκοπίας του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε! Επίσχεση εργασίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012, μετά την ομολογία του κ. Μ. Σαλμά ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του 2012 !
 Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε κοινή σύσκεψη με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας της Α’ βάθμιας και Β’ περίθαλψης (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), μετά την κυνική ομολογία του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά  ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε, αποφάσισε την από κοινού επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012 έως και 12/10/2012. Η κινητοποίηση θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.  Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι ανάλογες συλλογικές αποφάσεις.
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους, βάσει της υπ’ αριθμόν οικ.37097 εγκυκλίου που εκδόθηκε στις 30/08/2012 από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπροσθέτως ενημερώνουμε την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι, θα προβούμε στη σύνταξη αναφορών για κάθε είδους ποινικό παράπτωμα που τυχόν τελέστηκε και τελείται σε βάρος μας (ιδίως του άρ. 106 παρ.1 περ. ζ και ια ΥΚ,  ως ισχύουν  μετά τον ν.4057/2012)καθώς και στη δικαστική και εξώδικη άσκηση κάθε νομίμου και συμβατικού δικαιώματός μας.
Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κάτω από το βάρος των δυσβάστακτων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια προς τους ιατρούς καθώς, ενώ έχουν ολοκληρωθεί η μερική πληρωμή για ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δεν έχει αποδώσει το 10% αυτών από των Ιανουάριο καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων από τον Απρίλιο. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές οφειλές προς το ΕΣΥ καθώς, κατά πληροφορίες, δεν έχουν τιμολογηθεί όλες οι νοσηλείες. Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι ενώ το 63% του προϋπολογισμού δαπανάται σε φάρμακα, μόνο το 1,8% πηγαίνει για τους ιατρούς και το 4,2 % για εξετάσεις.
Την ίδια στιγμή ο κ. Μ. Σαλμάς δηλώνει δημόσια ότι η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φτάσει στα 3 δις ευρώ και ότι από το 1 δις ευρώ που του έχει απομείνει σχεδιάζει να αποδώσει 900 εκ. στο φάρμακο και μόνο 100 εκ. σε όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του οργανισμού μέχρι τέλος του έτους ! Αυτό πρακτικά αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών.
Κατόπιν όλων αυτών, μαζί με όλους τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον οργανισμό ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  1. 1. Ανακοίνωση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής όλων των απαιτήσεων μας για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά το 2012, συμπεριλαμβανομένου και του 10% που έχει παρακρατηθεί, με την δικαιολογία της τελικής εκκαθάρισης.
  2. 2. Σαφή δέσμευση με νομικές ρήτρες για αποπληρωμή των οφειλομένων εντός 45 ημερών βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.
  3. 3. Έκδοση νομοθετικής ρύθμισης με πλήρη αποσαφήνιση της αποπληρωμής των απαιτήσεων μας έως και το 2011, χωρίς κανένα απολύτως “κούρεμα” ή εναλλακτικά συμψηφισμός τους με υποχρεώσεις μας προς τα ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο.
  4. 4. Θεσμοθέτηση της απευθείας καταβολής των εισφορών του κλάδου υγείαςτων ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 1% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  5. 5. Καμία έκπτωση επί του κρατικού τιμολογίου σε όλες τις κατηγορίες των παροχών ( που στις περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις έχει να αναπροσαρμοστεί από το 1991 ), καθώς και στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.
  6. 6. Περιορισμός της ανεξέλεγκτης φαρμακευτικής δαπάνης και καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το αργότερο μέχρι 31/12/2012.Κανένα φάρμακο χωρίς ηλεκτρονική συνταγή.
  7. 7. Προσδιορισμός και λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών του Οργανισμού ανά κωδικό δαπάνης.
  8. 8. Ξεχωριστοί κωδικοί δαπανών ανά κατηγορία παρόχου και ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγμάτευση του καταμερισμού των δαπανών, καθώς το 4,2% για εργαστηριακές – παρακλινικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις , το 11% για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και το 1,8% για ιατρικές επισκέψεις, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και έξω από κάθε διεθνή πρακτική.
  9. 9. Θεσμοθέτηση εκπροσώπησης όλων των παρόχων του Οργανισμού στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του.
  10. 10. Επαναπροσδιορισμό της ποσόστωσης στην κατανομή των δαπανών του προϋπολογισμού του 2013.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η αλυσιδωτή αντίδραση της στάσης πληρωμών ξεκίνησε, με απροσδιόριστες συνέπειες για το σύνολο του υγειονομικού συστήματος και την υγεία των πολιτών. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ προσπάθησε πολλές φορές να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, πράγμα που δεν έγινε εφικτό λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Μ. Σαλμά και της πεισματικής άρνησής του για οποιοδήποτε διάλογο μαζί μας, όπως όφειλε να κάνει ως αρμόδιος υπουργός για τα θέματα του οργανισμού. Από εδώ και στο εξής όλοι μας, και ιδιαίτερα η αρμόδια πολιτική ηγεσία, θα κριθούμε αυστηρά από τους Πολίτες όχι μόνο γι’ αυτά που κάναμε, αλλά κυρίως για όσα παραλείψαμε  να κάνουμε.
Για την ΠΔ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ
Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμμ.
Γ. Ελευθερίου                                       Εμ. Πολυζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου