Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ


Αθήνα, 27-8-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο Διοικητής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας

Να στηρίξουμε όλοι , χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει αποδείξει μέσα από τις δράσεις αλλά και την εθελοντική προσφορά των ιατρών - μελών του, ότι στηρίζει στην πράξη και με όλες του τις δυνάμεις τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Πατρίδας μας. Και είμαστε διατεθειμένοι και στο μέλλον να πράξουμε το ίδιο, ακόμη και αν το Κράτος και οι δημόσιοι λειτουργοί στο χώρο της Υγείας εξακολουθούν να μην συμπεριφέρονται δίκαια στον ιατρικό κόσμο της χώρας.

Δεν είναι δίκαιο να διαχειρίζονται κάποιοι τα χρήματα του Ελληνικού Λαού για την Υγεία χωρίς να πληρώνουν τους παρόχους Υγείας.

Δεν είναι δίκαιο να εισπράττουν κανονικά και κάθε μήνα το μισθό τους  οι διορισμένοι στη διοίκηση των δομών υγείας, όπως ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι γιατροί να περιμένουν 4 και 5 μήνες για να πληρωθούν τις εφημερίες που εργάστηκαν, ή έως και δύο χρόνια για να πληρωθούν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν είναι δίκαιη συμπεριφορά απέναντι στον ιατρικό κόσμο ο αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ Υπουργός Υγείας να φέρεται ότι δηλώνει σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε σε χθεσινό κυριακάτικο φύλλο,  «ότι όποιος δεν αποδέχεται την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις του, μπορεί να αποχωρήσει από αυτόν και όχι να απειλεί συνεχώς με κινητοποιήσεις».

Δεν είναι δίκαιο οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν με συνέπεια και για πολλά χρόνια τις εισφορές τους και η Πολιτεία να μην τους διασφαλίζει τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται, ενώ ταυτόχρονα να αφήνει απλήρωτους και τους πάροχους των υπηρεσιών αυτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιλαμβάνεται τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας και εκφράζει την άποψη πως σε ένα κράτος με δημοσιονομικά προβλήματα, που δεν μπορεί να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, το δίκαιο είναι να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης ΟΛΟΙ μαζί, ισότιμα και για το ίδιο χρονικό διάστημα. Έτσι θα στηρίξουμε τη Δημόσια Υγεία, με ισχυρές αλλά ουσιαστικές συμβολικές πράξεις

Αυτό σημαίνει πως όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια , ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία "εθελοντική βάση". Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού.

Πρότασή μας είναι ΟΛΟΙ να πληρώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα για τα δεδουλευμένα τους, είτε έχουν διοικητικές θέσεις στον ΕΟΠΥΥ είτε είναι πάροχοι υγείας ή φαρμάκου ή άλλων υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι γιατροί μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώ θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν όπως έκαναν μέχρι σήμερα με όλες τις δυνάμεις τους το σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό που ζητούν είναι και το Κράτος να είναι δίκαιο απέναντι τους και να αποδεικνύει με έργα, κι όχι με λόγια, ότι προσπαθεί να δώσει λύσεις.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη, για όσο χρονικό διάστημα οι γιατροί θα προσφέρουν ουσιαστικά εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, χωρίς να πληρώνονται, το ίδιο να πράξουν και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου