Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Επιλεκτικές πληρωμές προαναγγέλει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ!


Επιλεκτικές πληρωμές προαναγγέλει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ!
Το γνωστό ρητό «διαίρει και βασίλευε» επιχειρεί να εφαρμόσει στους φαρμακοποιούς η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να «σπάσει» την κινητοποίηση που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης 28 Αυγούστου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι «ο Οργανισμός αποφάσισε να εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ταλαιπωρία τους». Με άλλα λόγια, δεν θα πληρωθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί 19 νομών της χώρας οι οποίοι, λόγων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, έχουν αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τους Οργανισμού.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι σύλλογοι που έχουν διανεμητικό λογαριασμό, όπως αυτοί της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (σ.σ.: στην περίπτωση αυτή οι συναλλαγές των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό γίνονται μέσω του Συλλόγου), έχουν εξοφληθεί για τον Μάιο του 2012. «Ως εκ τούτου δεν έχουν ούτε ηθικό ούτε νομικό δικαίωμα για να προβούν σε κινητοποιήσεις που αφορούν σε εξόφληση οφειλών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων», τονίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δείχνοντας με το δάκτυλο τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και του Πειραιά που ξεκινούν κινητοποιήσεις το Σάββατο.

Παράλληλα, ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξουσιοδοτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο να καταργεί το προσάρτημα της συλλογικής σύμβασης για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που αφορά στην λειτουργία διανεμητικών λογαριασμών των συλλόγων που κάνουν αναστολή πίστωσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, δίνοντας την δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους.

Για τις συνταγές του Ιουνίου η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι η προθεσμία πληρωμής δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των εισφορών-πόρων του ΕΟΠΥΥ από τα εντασσόμενα ταμεία, υπάρχει η πρόβλεψη για αποπληρωμή τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί επιμένουν ότι δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί για τον Μάιο και καταγγέλλουν την ενέργεια της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ η οποία, όπως λένε, θυμίζει άλλες εποχές.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ βρήκε χρήματα για να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς; Αυτές οι κινήσεις γίνονται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και θυμίζουν άλλες εποχές», δηλώνει προς Το Βήμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί συσπειρώνονται ακόμη περισσότερο απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Περίεργη παρασύναξη στο υπουργείο Υγείας

Εξάλλου, πολλά ερωτήματα και υποψίες γεννά η περίεργη παρασύναξη, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 28 Αυγούστου στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία και μετά από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Στην παρασύναξη συμμετείχαν ο προεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θόδωρος Αμπατζόγλου και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώ ο Κώστας Λουράντος αρνήθηκε να προσέλθει, αν και είχε προσκληθεί.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος έγινε έξω φρενών όταν πληροφορήθηκε την μονομερή και περίεργη πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και είναι αποφασισμένος να ζητήσει εξηγήσεις.

Επίσης, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει ενοχληθεί σφόδρα και από την απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις επιλεκτικές πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς, απόφαση για την οποία ο υπουργός Υγείας δεν είχε ενημερωθεί.

Από τον Βασίλη Βενιζέλο
ΥGEIA360.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου