Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Απλήρωτοι οι γιατροί του Ηρακλείου απ’ τον ΕΟΠΥΥ



Της Άννας Κωνσταντουλάκη


Σε δραματική οικονομική κατάσταση βρίσκονται πάρα πολλά ιατρεία στο Ηράκλειο που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν πληρώνονται για την κάλυψη των ασφαλισμένων και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.

“Πολλοί γιατροί δεν έχουν ούτε το ενοίκιο τους να πληρώσουν και φοβάμαι ότι δεν ήλθαν ακόμη τα χειρότερα”, ήταν το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρης Πασπάτης ο οποίος ανέφερε: “Οι φαρμακοποιοί πληρώνονται, εμείς όχι.

Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το πότε και το αν θα πάρουμε χρήματα” είπε ο ίδιος.

“Πρέπει να μας δώσουν έστω ένα μικρό ποσό, γιατί η κατάσταση που ζούμε είναι τραγική. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τά έξοδά μας” σημείωσε ο γιατρός Μανόλης Πατεράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικροβιολόγων Ηρακλείου Κώστας Μπομποδάκης έχει δηλώσει στην "Π” ότι πολλά εργαστήρια οδηγούνται σε λουκέτο, γιατί τα ταμεία τούς οφείλουν εκατομμύρια από το 2010 και δεν τους πληρώνουν.

Εξάλλου την άμεση εξόφληση και χωρίς περαιτέρω έκπτωση του ποσού των 700 εκατ. ευρώ, που είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές, ως τον Δεκέμβριο του 2011, ζητάει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, έχοντας αποστείλει σχετική επιστολή προς το υπουργείο Υγείας.

Η πληρωμή των φαρμακοποιών ξεσηκώνει τους γιατρούς

Την καταβολή 160 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για την πληρωμή των φαρμακοποιών που αφορούν σε συνταγές του περασμένου Μαΐου αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, γιατροί συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικά κέντρα, προνοιακά ιδρύματα, διαμαρτύρονται για την «προνομιακή μεταχείριση του κλάδου των φαρμακοποιών» και διεκδικούν την εξόφληση των ποσών που τους οφείλει ο Οργανισμός από τις αρχές του 2011, και όχι από τον προηγούμενο μήνα, όπως επισημαίνουν.

«Γίνεται προφανές στους πολίτες, αλλά και στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, ότι λεφτά υπάρχουν και άρα κάθε καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς είναι καταχρηστική και παραβαίνει ουσιωδώς τους όρους της σύμβασης μεταξύ του οργανισμού και των πιστωτών του ιατρών, κλινικών και εργαστηριακών» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι-Ε.Ο.Π.Υ.Υ), με αφορμή την ανάρτηση στη Διαύγεια της σχετικής απόφασης που αφορά την εξόφληση των φαρμακοποιών.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διεκδικεί 570 εκατ. ευρώ από παλαιά χρέη από τον ασφαλιστικό οργανισμό, δηλαδή χρέη του 2011, αλλά και την καταβολή των ποσών για τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων από τον περασμένο Μάρτιο. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί δίνουν… πίστωση χρόνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τα χρωστούμενα, ειδάλλως απειλούν με κινητοποιήσεις.

Με διακοπή των συμβάσεων απειλούν όμως και οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Βιοπαθολόγων, τα χρέη των τελευταίων δύο ετών αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ. 

PATRIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου