Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μπλόκο φαρμακευτικών στον ΕΟΠΥΥ! Τέλος τα ακριβά φάρμακα


Από τα τέλη Αυγούστου έρχονται τα χειρότερα για τον υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ. Μία από τις  μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιείται στη χώρας μας, αποφάσισε να αλλάξει από τις 25 Αυγούστου την εμπορική πολιτική της απέναντι στον μεγαλύτερο φορέα Υγείας, κόβοντας τα ακριβά φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Γιατί προχωρούν σ αυτή  την ενέργεια και που θα βρίσκουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους; 
  
Ειδικότερα η NOVARTIS ΕΛΛΑΣ όπως έγινε γνωστό δε θα χορηγεί φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο είναι ασφαλισμένοι 9.3 εκ. Έλληνες, καθώς η εταιρεία παραμένει απλήρωτη για χρέη από το 2007!  Θα τα διαθέτει πλέον μόνο σε νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία. 
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας , τους οφείλονται 100 εκατομμύρια ευρώ από φάρμακα που έχουν διαθέσει στον ΕΟΠΥΥ, ενώ κάθε μήνα προστίθενται χρέη της τάξεως των 10 εκ. ευρώ.  Ήδη, οι υπεύθυνοι της εταιρείας επεξεργάζονται σχέδια ώστε να μην λείψουν τα  φάρμακα της (ογκολογικά, ανοσοκαταστολής κ.ά) από τους ασθενείς, γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση ειδικά στους χρονίως πάσχοντες.
 
Πάντως τη συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 
 
Αν τελικώς και άλλες εταιρείες ακολουθήσουν τα βήματα της NOVARTIS ΕΛΛΑΣ θα δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου. 
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι προμηθευτές και παράγοντες συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ένα βήμα πριν την έκρηξη. Και αυτό επειδή ο ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα ακολουθεί μια μάλλον προνομιακή στάση απέναντι σε ορισμένους φορείς τους οποίους αποπληρώνει σε αντίθεση με άλλους στους οποίους δεν εξοφλεί τα χρέη. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκταμίευσε 160 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει μεμονωμένα τους φαρμακοποιούς, την ώρα όμως που οι γιατροί δεν έχουν πάρει ευρώ από τις αρχές του χρόνου, όπως και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών που ήδη έχουν αρχίσει ξανά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.  

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου