Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΓΙΑΤΡΟΙ «Γίναμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τους εαυτούς μας»


Την παραίτησή τους υπέβαλαν χθες στον διοικητή του νοσοκομείου Σερρών οι 10 από τους συνολικά 11 παθολόγους του νοσηλευτικού ιδρύματος. Μάλιστα, ο 11ος βρίσκεται σε άδεια κι αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του μόλις επιστρέψει στην εργασία του.


Ο κύριος λόγος που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφασή τους αυτή είναι, όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο νοσοκομείο Σερρών, οι οποίες τους καθιστούν πλέον επικίνδυνους για τους ασθενείς αλλά και για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι γιατροί, το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 408 κλινών κι εφημερεύει καθημερινά. Ωστόσο, οι ίδιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και αδυνατούν να εφημερεύουν επί τρία συνεχόμενα 24ωρα ο καθένας, προσπαθώντας να καλύψουν έναν νομό με 180.000 κατοίκους.
Τις συνθήκες δυσχεραίνει και η επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει οι 50 από τους 80 ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου, διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών του πρώτου εξαμήνου του 2012. Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών νομού Σερρών, οι δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου καλύπτονται μόνο από δύο ειδικούς ιατρούς και παράλληλα έχουν να καλύψουν και τα έκτακτα περιστατικά, που ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 150.

Εξάλλου, αύριο μεταβαίνει στο νοσοκομείο Σερρών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος(ΟΕΝΓΕ), προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, για υπολειτουργία τού 60% – 70% των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου κάνει λόγο στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών νομού Σερρών Χαράλαμπος Βελιώτης, ο οποίος αναφέρει ότι οριακά λειτουργούν η ουρολογική, η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως δεν υπάρχει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος από ειδικευόμενους, για να κάνουν την ειδικότητά τους εδώ, αφού προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό.

«Αγκάθι αποτελεί και η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής, όπου προβλέπονται επτά οργανικές θέσεις επιμελητών, αλλά οι στελεχωμένες είναι μόνο δύο. Όσο για τους ειδικευόμενους, αντί να είναι έξι, είναι μόλις τρεις, συν ένας που εργάζεται με παράταση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα κέντρα υγείας του νομού, όπου προβλέπονται οργανικές θέσεις 13 παιδιάτρων, αλλά υπηρετούν μόλις τέσσερις. Και πάλι, αυτοί ενισχύουν την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, η οποία διαφορετικά θα είχε κλείσει», εξηγεί ο κ. Βελιώτης.



ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Σερρών Ξενοφών Εμμανουηλίδης δηλώνει στη «Μ» ότι έως αργά χθες το μεσημέρι δεν είχε πάρει στα χέρια του καμία παραίτηση παθολόγου. Ωστόσο, παραδέχεται ότι οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους, αφού προσπαθούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, κάνοντας επιπλέον από τις προβλεπόμενες εφημερίες, τις οποίες ίσως και να μην πληρωθούν.

«Θεωρώ ότι η κίνηση της παραίτησης των γιατρών είναι συμβολική, για να καταδείξουν το πρόβλημα και να πιέσουν για λύση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) πάλι θα βρίσκονται στις θέσεις τους και θα εργάζονται. Η κατάσταση είναι οριακή, καθώς περίπου 50 ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας κάνουν επίσχεση εργασίας, με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν ήδη υπερβεί την αίσθηση καθήκοντος. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι δεν θα αφήσουμε τους ασθενείς στην τύχη τους», τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι στο δημόσιο, βάσει νόμου, για να παραιτηθεί ένας γιατρός, πρέπει να υποβάλει και δεύτερη φορά αίτηση παραίτησης στον διοικητή του νοσοκομείου όπου εργάζεται κι αυτός με τη σειρά του να την αποστείλει στην αρμόδια ΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.



Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr


http://www.makthes.gr/news/reportage/91271/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου