Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Λ. ΚΑΙ ΟΕΝΓΕ

​Με αφορμή τα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, σχετικά με την ομαλή λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ. και την απώλεια της ζωής ενός συμπολίτη μας, ο Ι.Σ.Λ. και η ΟΕΝΓΕ επισημαίνουν τα ακόλουθα:
​Είναι πλέον ολοφάνερο ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει κάτω απ’ το βάρος της μεγάλης υποχρηματοδότησης, των δραστικών περαιτέρω περικοπών των δημοσίων δαπανών για τη υγεία, καθώς και της υποστελέχωσης σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται, τα προγράμματα εφημεριών δεν βγαίνουν και η λειτουργία τους εξαρτάται από δω και πέρα, όσον αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες, από το φιλότιμο, τον πατριωτισμό και την υπερπροσπάθεια των γιατρών, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα επιβίωσης.
​Η υπολειτουργία της Αγγειοχειρουργικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ., λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, αποτελεί μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση, απ’ τις πολλές που συμβαίνουν τελευταία στη χώρα μας, με τραγικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.
​Μπροστά σ’ αυτά τα γεγονότα, τόσο η διοίκηση του Π.Γ.Ν.Λ., όσο και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να παραμένουν υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της περιοχής μας, που δεν ανέχονται πλέον καμία παράλειψη, ανεπάρκεια, προσωπική αντιπαράθεση ή πολιτική επιλογή υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, όταν απειλείται σοβαρά η ζωή τους από παθήσεις, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν.
​Απ’ την άλλη μεριά, η δήλωση του υπουργού υγείας για περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία κατά 300 εκατ. Ευρώ το χρόνο, σημαίνει εξαγγελία άμεσου κραχ στα δημόσια νοσοκομεία και επιτάχυνση των διαλυτικών φαινομένων στο ΕΣΥ, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην στελέχωση και την εφημέρευση, καθώς και στην περίθαλψη των πολιτών.
​Σε αντίθεση μ’ αυτές τις επιλογές, θεωρούμε πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας και πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια. Πιστεύουμε πως η μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, που θα βασίζεται στις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, ΠΦΥ, νοσοκομειακής περίθαλψης, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
Πρέπει άμεσα να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψής τους σε ΦΕΚ. Επίσης, η κάλυψη η παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, πρέπει να γίνει με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα, ώστε να μην θρηνήσουμε κι άλλες απώλειες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση όμως, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Αυτή τη στιγμή, η οποιαδήποτε προσωπική αντιπαλότητα, οι αλαζονικές συμπεριφορές και οι υπέρμετροι εγωισμοί δεν έχουν θέση. Η κοινωνία βρίσκεται ήδη σε απόγνωση.
Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη.

30 Ιουλίου 2012


ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ΔΗΜ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου