Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δράμα στην υγεία...

SOS απʼ τους τοπικούς υγειονομικούς παράγοντες στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Δράμα ο τομέας της υγείας

Τα μηνύματα προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου από τους υγειονομικούς παράγοντες

Αντιμέτωπη μʼ ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που καταρρέει, με πολίτες που κοντεύουν να ξεχάσουν τι σημαίνει δωρεάν περίθαλψη, καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, γιατρούς και φαρμακοποιούς που είναι σε θέση μάχης γιατί είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και χιλιάδες πλέον ανασφάλιστους ανθρώπους που έχουν χάσει την δουλειά τους είναι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που καλείται να πάρει άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική.

Φορείς από το χώρο της υγείας μιλούν στην “Π” για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει τώρα ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος για να στηρίξει το ΕΣΥ, τους λειτουργούς του και τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Εξορθολογισμός υγειονομικών δυνάμεων χωρίς μικροκομματικά συμφέροντα

“Εκφράζοντας τον μέσο απελπισμένο Ελληνα, θα μπορούσα απλά να απαντήσω ότι δεν περιμένω τίποτα στον τομέα της υγείας”, σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης ο οποίος πρόσθεσε:

“Ομως στη χώρα μας υπάρχει καινούργια κυβέρνηση συνεργασίας που οφείλει να πετύχει και στον τομέα της υγείας ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να πετύχει.

Η κεντρική πολιτική ιδέα του ΕΟΠΥΥ ήταν σωστή αλλά δυστυχώς στην πράξη προκάλεσε έκπτωση της παρεχόμενης υγείας προς τον μέσο Έλληνα πολίτη και σοβαρή μείωση στα εισοδήματα των λειτουργών υγείας απλά μη καταβάλλοντας τους τα δεδουλευμένα.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι επιβάλλεται να ξαναδώσει στον μέσο Ελληνα το "γιατρό του" που τον έχασε με τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να καταλάβει ότι επιβάλλεται επίσης να αμείβονται οι λειτουργοί υγείας από τον ασφαλιστικό φορέα και όχι με μετρητά από τους αναξιοπαθούντες, λόγω οικονομικής κρίσης, Έλληνες ασθενείς οι οποίοι νομοτελειακά κάποτε θα σταματήσουν να αναταποκρίνονται.

Ο ΕΟΠΥΥ, η ηλεκτρονική αναγραφή των φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων είναι θετικά μέτρα αλλά χρειάζονται μεγάλες διορθωτικές παρεμβάσεις γιατί προς τα παρόν απλά δεν λειτουργούν”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται στο ΕΣΥ και πάντα σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο ίδιος είπε:

“Η αναδιάταξη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο χάρτη υγείας και όχι αποσπασματικά όπως επιχειρείται στο νομό Λασηθίου. Ο εξορθολογισμός των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας μας είναι επιβεβλημένος αλλά βάσει ενός χάρτη υγείας και όχι βάσει μικροπολιτικών συμφερόντων”. Πρόσθεσε ακόμα ότι:

“Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Παιδείας πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού, στο πρόβλημα του χρόνου αναμονής για λήψη ειδικότητας που πρακτικά εξαθλιώνει τα ιατρικά νειάτα της χώρας και στέλνει τους καλύτερους στο εξωτερικό και γενικότερα στο θέμα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης”.

Δίχτυ προστασίας

για τις ευπαθείς ομάδες

Στην ανάγκη να δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (άνεργοι, ανασφάλιστοι κ.λπ.), αλλά και να στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ, που δημιουργήθηκε βιαστικά και χωρίς σχέδιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Δημήτρης Μπρίμης.

Ο ίδιος είπε:

“Ο εξορθολογισμός και η μείωση του κόστους υγείας μέσα από την μηχανογράφηση των Νοσοκομείων, το παρατηρητήριο τιμών των υλικών, την ηλεκτρονική στιγμιογράφηση, την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την εισαγωγή των γενόσημων, την ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση που όμως δεν συνέβαλαν στην εξυπηρέτηση του πολίτη ακριβώς διότι εφαρμόστηκαν βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χαοτικές αλληλοανερούμενες υπουργικές αποφάσεις και με μόνο γνώμονα τελικά, το μειωμένο κόστος. Επομένως κρατάμε την κατεύθυνση και, άλλα τα διευρύνουμε (μηχανογράφηση, παρατηρητήριο, γενόσημα) άλλα τα αναβαθμίζουμε (ηλεκτρονική συνταγογρ εξετάσεις) και τέλος τον ΕΟΠΥΥ τον επανασχεδιάζουμε σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική). Ένα μεγάλο δε μέρος από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στην υγεία προς ανακούφιση και κάλυψη αναγκών, ευπαθών ομάδων, ανασφάλιστων, ανέργων, μεταναστών κ.α, διευρύνοντας την υγειονομική κάλυψη σε όλους τους πολίτες και δημιουργώντας ένα δίκτυ προστασίας και αλληλεγγύης”.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει ακόμη ότι το κράτος δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μπαταχτσής αφήνοντας απλήρωτους για μήνες, εργαζόμενους, προμηθευτές, φαρμακοποιούς και άλλους, ή έχοντας στην εργασιακή ανασφάλεια τους λειτουργούς του συστήματος δημιουργώντας έναν απίστευτο πανικό. Το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του χάριν στις τιτάνιες προσπάθειες των εργαζομένων σ αυτό, με μειωμένο προσωπικό, κακοπληρωμένο ή απλήρωτο, και δεν επιτρέπεται σε κανένα υπουργό ή κυβέρνηση τέτοιου είδους συμπεριφορά”, κατέληξε.

Να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ

σε ανθρωποκεντρικό οργανισμό

Αντίθετος με την λογική της περικοπής των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Μανόλης Παπαδάκης ο οποίος υπογραμμίζει:

“Σήμερα με συσσωρευμένα χρέη 3,7 δις ευρώ , με ελλειμματικό προϋπολογισμό, οδηγείται (σ.σ. ο ΕΟΠΥΥ) με βεβαιότητα στην χρεοκοπία και την οριστική αδυναμία κάλυψης των παροχών προς τους πολίτες (βλέπε απλήρωτοι Φαρμακοποιοί, απλήρωτοι συνεργαζόμενοι Ιατροί, χωρίς να απαραίτητα αντιδραστήρια στα μικροβιολογικά του ΕΟΠΥΥ) οι οποίοι έχουν πληρώσει με υψηλότατο ασφάλιστρο την περίθαλψη τους.

Από την σημερινή πολιτική ηγεσία απαιτούμε να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ σε ένα ανθρωποκεντρικό οργανισμό . Εναν οργανισμό πραγματικής και ορθολογικής παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι περικοπών, με την αναγκαία χρηματοδότηση. Την ενίσχυση των πολυϊατρείων και εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ και όχι στην αποδυνάμωση τους η οποία προκαλεί την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και τέλος ένα σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφηση ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων”.

Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να μένει χρόνια απλήρωτος

Από κοινού διάλογο και σχεδιασμό πάνω στα χρόνια προβλήματα της υγείας περιμένει από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης ο οποίος παράλληλα τονίζει ότι ο φαρμακοποιός δεν είναι δυνατόν να μείνει απλήρωτος για χρόνια.

Ο Γ. Τσικανδηλάκης σημειώνει:

“ Οι φαρμακοποιοί περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου αφενός να εκπληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της που είναι:

Η αποπληρωμή των χρόνιων οφειλών προς τους φαρμακοποιούς, η εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του ΕΟΠΥΥ, η κατάργηση του νόμου έκτρωμα περί διευρυμένου ωραρίου και αφετέρου η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να καταλάβει ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι σύμβουλος του Υπουργού, να καθίσει να συζητήσει και να σχεδιάσει μαζί του, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους υγειονομικούς φορείς, τα χρόνια προβλήματα της υγείας, αλλά πάνω από όλα να σχεδιάσει το μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους και περιμένουμε συζήτηση και σχεδιασμό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου