Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ελλείψεις σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων - Με άρση πίστωσης απειλεί και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ


Δραματικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις καταγγελίες πολιτών στην Τηλεφωνική Γραμμή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις. Την ίδια ώρα, τα φαρμακεία εξακολουθούν να μην χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό να απειλούν επίσης με άρση της πίστωσης, αν δεν τους καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά. 

«Βροχή» καταγγελιών δέχθηκε το Γραφείο Υποστήριξης (2105220954, 2105220955, 2105223914) του ΦΣΑ το πρώτο 24ωρο λειτουργίας του (23-24/5), από πολίτες (ή συγγενείς τους) που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, λέμφωμα Hodgkins και άλλες σοβαρότερες παθήσεις, οι οποίοι νοσηλεύονται ή κάνουν θεραπεία σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία ωστόσο δεν διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα για την πραγματοποίηση των θεραπειών. 

Ο ΦΣΑ έχοντας καταγράψει όλα τα τηλεφωνήματα απέστειλε έγγραφο προς όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα που δεν διαθέτουν τα νοσοκομεία ενώ παράλληλα επικοινώνησε και με τα νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα νοσοκομεία αρνούνται να παραγγείλουν τα φάρμακα που δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό τους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας υποχρεώνει τα νοσοκομεία να χορηγούν φάρμακα που δεν εντάσσονται στον αρχικό προϋπολογισμό τους. 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καλεί ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον να συνεχίσουν να καλούν στις προαναφερόμενες τηλεφωνικές γραμμές αναφέροντας ελλείψεις σκευασμάτων, ενώ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σύλλογο Νεφροπαθών και άλλους συλλόγους πασχόντων, στην προσπάθεια αναζήτησης μόνιμων λύσεων. 

«Απειλές» για άρση της πίστωσης και από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ 

Το ήδη αρνητικό κλίμα για τους Έλληνες ασφαλισμένους έρχεται να επιδεινώσει και η «απειλή»-προειδοποίηση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ για διακοπή της πίστωσης προς τον οργανισμό, σε περίπτωση που ο φορέας δεν καταφέρει να τιμήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό αναφέρουν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για την τριετία 2009-2011 αγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκατ. ευρώ προς τους ιατρούς, 536 εκατ. ευρώ προς διαγνωστικά κέντρα-ιδιωτικές κλινικές, 500 εκατ. σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, 229 εκατ. στους φαρμακοποιούς και το υπόλοιπο ποσό στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το οφειλόμενο ποσό για το 2012 προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. 

Η Ένωση καταγγέλλει μάλιστα ότι ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2012 δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν έχουν εισπράξει χρήματα για τις πραγματοποιηθείσες επισκέψεις των ασφαλισμένων του φορέα. 

Καλούν λοιπόν τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε άμεση απόδοση των παλιών και νέων οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους γιατρούς, ζητώντας δίκαιη κατανομή του ποσού προς όλους τους πιστωτές, βάσει του ύψους των χρεών προς αυτούς. 

health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου