Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ασθενείς σε απόγνωση χωρίς φάρμακα! Δραματικές εκκλήσεις προς τους φαρμακοποιούς


Ασθενείς σε απόγνωση χωρίς φάρμακα! Δραματικές εκκλήσεις προς τους φαρμακοποιούς

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και πλέον δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους υψηλού κόστους, παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. 

Τα νοσοκομεία για να μην ξεφύγουν από τους προϋπολογισμούς τους δεν προμηθεύονται τα ακριβά φάρμακα για τις σοβαρές ασθένειες ενώ κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δεν δίνουν τα προϊόντα τους αν δεν πληρωθούν με μετρητά. 
Γι αυτό και η τηλεφωνική γραμμή SOS του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς να βρουν τα φάρμακά τους, πήρε φωτιά. Έγινε δέκτης αμέτρητων αιτημάτων ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της. 

Όπως περιγράφουν τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αθήνας (ΦΣΑ), δέχονται δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από ασθενείς (ή από τους συγγενείς τους) οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του μαστού, λέμφωμα hodgkins και άλλες σοβαρότατες ασθένειες. Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται ή κάνουν τις θεραπείες τους, δεν έχουν τα φάρμακα τους και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους, φέρνουν τους ασθενείς σε πραγματική απελπισία καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με άμεση απειλή για τη ζωή τους.  

Όπως τονίζεται από τον ΦΣΑ «το Γραφείο Υποστήριξης έχοντας καταγράψει όλα τα τηλεφωνήματα κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για να βρει τον πυρήνα του προβλήματος αλλά και τη λύση του. 
Απέστειλε έγγραφο προς όλες τις καταγεγραμμένες φαρμακευτικές εταιρείες, ζητώντας πληροφορίες για τα φάρμακα που ενώ έπρεπε να υπάρχουν,  δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία. 

Παράλληλα, επικοινωνήσαμε και με τα νοσοκομεία, ερευνώντας την υπόθεση, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες μας. Οι απαντήσεις από τις εταιρείες μας άφησαν έκπληκτους, καθώς μάθαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα νοσοκομεία αρνούνται να παραγγείλουν τα φάρμακα, καθώς δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό τους, (παρόλο που υπάρχει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τα νοσοκομεία όχι μόνο να χορηγούν τα φάρμακα αυτά και τα οποία θα πληρώνονται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό τους).»

Βέβαια οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι και ορισμένες εταιρείες λειτουργούν χωρίς το βλέμμα στους ασθενείς: «Σε περίπτωση μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, μάθαμε από το φαρμακείο του νοσοκομείου πως η εταιρεία δήλωσε ότι η παραγγελία που παρέδωσε στο νοσοκομείο στις 18/5/12, ήταν και η τελευταία, καθώς τα νοσοκομεία της χρωστούν πολλά χρήματα».

Να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία δεν μπορούν να χορηγήσουν τα φάρμακα αυτά, καθώς ο νόμος το απαγορεύει.
Ο ΦΣΑ καλεί όλους τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες να συνεχίσουν να καλούν τον φαρμακευτικό σύλλογο, ώστε να πιεσθούν οι αρμόδιοι για να βρεθεί λύση «πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές». 

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου