Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Γιατί καταρρέει η e-συνταγογράφηση



Το σύστημα πέφτει διαρκώς...οι ασθενείς περιμένουν στην ουρά για την έκδοση της ηλεκτρονικής συνταγής, οι γιατροί εκνευρίζονται και η e-συνταγογράφηση βυθίζεται στην προχειρότητα και την ασάφεια.
Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί στον αέρα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αφού κανείς δεν έχει φροντίσει να ανανεωθεί το συμβόλαιο συντήρησης της ενώ κυριολεκτικά στον αέρα είναι ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του ψηφιακού συστήματος, προυπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει την σημερινή πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

To σημερινό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ελληνικής σχεδίασης χρηματοδοτήθηκε με το «τεράστιο» ποσό των 80.000 ευρώ και δημιουργήθηκε για μια σύντομη πιλοτική εφαρμογή μερικών μηνών. Σήμερα αυτό το πιλοτικό έργο υποστηρίζει όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας ηλεκτρονικές συναλλαγές τριπλάσιες από αυτές που κάνει ημερησίως μια μεγάλη τράπεζα. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται n ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαίνεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο συντήρησης της εφαρμογής έχει λήξει πριν από λίγες ημέρες και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για να το ανανεώσει.

Ο κίνδυνος να μείνει «ξεκρέμαστη» n ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μεγάλη, καθώς κανείς δεν θα υπογράψει τη σχετική εντολή μέχρι να οριστούν οι νέοι αρμόδιοι της επόμενης κυβέρνησης. Αν και τυπικά υπεύθυνη για τη συντήρηση και την υποστήριξή του είναι n κρατική εταιρεία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ A.E.) ουσιαστικά το βάρος έχει αναλάβει n εταιρεία που υλοποίησε αρχικά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

YGEIANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου