Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Εψαχναν οργανωμένα και με επιμονή μια κερκόπορτα

Τεστ αντοχής στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη δεύτερη επίθεση που εκδηλώθηκε με τη μαζική αποστολή δεδομένων και αιτημάτων σύνδεσης τη Μεγάλη Δευτέρα.
«Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να υποκλαπούν δεδομένα, οι δράστες επιχείρησαν να ρίξουν με οργανωμένο τρόπο και επιμονή το σύστημα», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οπως εξηγεί, επιχείρησαν να μπλοκάρουν και να ρίξουν το σύστημα, ώστε να εντοπίσουν τις αδυναμίες του. Οι χάκερ έψαχναν μια κερκόπορτα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και επιχείρησαν να την βρουν στέλνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες αιτήματα σύνδεσης.
Η Αστυνομία που ενημερώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά το δεύτερο κύμα της ηλεκτρονικής επίθεσης, έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα ηλεκτρονικά ίχνη που παραπέμπουν σε διευθύνσεις ΙΡ (αποτελούν την ταυτότητα του υπολογιστή) στην Ταϊβάν, την Αργεντινή και την Ελλάδα. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι αστυνομικοί εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπολογιστές από τους οποίους εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις βρίσκονται στην Ελλάδα. Οπως λένε, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη και να φθάσουν στην αρχική τους προέλευση.
Οι χάκερ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο που είχε ακολουθήσει πριν από ενάμιση χρόνο ένας 39χρονος δημοτικός υπάλληλος στην Πάτρα για να επιτεθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Η διαφορά, πάντως, βρίσκεται σε δύο βασικά σημεία: η τωρινή επίθεση ήταν πολύ καλύτερα οργανωμένη και χαρακτηρίζεται επίμονη, ενώ είχε προηγηθεί η προσπάθεια υποκλοπής κωδικών από το σύστημα.
Ο δημοτικός υπάλληλος είχε εξαπολύσει επιθέσεις στο site της απογραφής και «αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών ήταν να μειωθεί η απόδοση των υπολογιστικών συστημάτων, με κίνδυνο να μην τηρηθούν οι προθεσμίες της απογραφής» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε συλληφθεί ο 39χρονος.
Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι ο χάκερ «διείσδυσε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων» του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τον εντοπισμό όμως των ηλεκτρονικών του ιχνών, η Αστυνομία είχε εισβάλει στον χώρο εργασίας του 39χρονου και κατέσχεσε έναν σκληρό δίσκο, «καθώς και πλήθος από έντυπο υλικό που σχετίζεται με τη δράση του».
 
ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου