Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Αστέριος Γ. Ροντούλης. «Στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες ιατρούς»

Ερώτηση

Προς τον αξιότιμους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες ιατρούς»
Με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, ρυθμίζεται η νέα διαδικασία υποβολής των ιατρικών επισκέψεων, ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων για τους συμβεβλημένους Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας. Συγκεκριμένα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eΔΑΠΥ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2012, τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις που έχουν διενεργήσει.
Όμως, παρόλο που για τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Ιδιωτικά Πολυϊατρεία, Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Φυσικοθεραπευτές, Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης το ηλεκτρονικό σύστημα υποστηρίζει την καταχώρηση-υποβολή μέσω του eΔΑΠΥ όλων των ιατρικών πράξεων, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων ιατρών. Δηλαδή, οι ιδιώτες ιατροί δεν μπορούν να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τις ιατρικές πράξεις που έχουν πραγματοποιήσει στα ιατρεία τους, παρά μόνο τις επισκέψεις.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους ιδιώτες ιατρούς, που φοβούνται, βασίμως, ότι δεν θα πληρωθούν για τις ιατρικές πράξεις, αφού το κράτος τους χρωστά, ήδη, πολύ μεγάλα ποσά από τα παρελθόντα έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί δεν έχουν λάβει, για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους ασφαλισμένους, ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν, λοιπόν, βάσιμοι φόβοι ότι η απόγνωση και η τρομερή ανασφάλεια που βιώνουν οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί, λόγω της στάσης πληρωμών που έχει κάνει το κράτος προς αυτούς εδώ και πάνω από 18 μήνες, θα οδηγήσει σε μαζική έξοδό τους από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στην ΠΦΥ των ασφαλισμένων.
Τούτων δοθέντων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε θα πληρωθούν οι ιδιώτες ιατροί τα οφειλόμενα προς αυτούς από τα παρελθόντα έτη, πριν δηλαδή την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ;
2. Για ποιο λόγο το ηλεκτρονικό σύστημα eΔΑΠΥ δεν υποστηρίζει την καταχώρηση των ιατρικών πράξεων των ιδιωτών ιατρών;
3. Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν οι διενεργηθείσες ιατρικές πράξεις;
4. Πότε θα αρχίσει ο ΕΟΠΥΥ να εξοφλά τις υποχρεώσεις του προς τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών Υγείας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου