Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το δισάκι τους στον ώμο...

Το δισάκι τους στον ώμο...

Ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται και εναποθέτει τις επαγγελματικές του ελπίδες στην μετανάστευση . Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες γιατρούς οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αμοιβές. Τα στοιχεία μάλιστα αναφέρουν πως η αύξηση αυτή αγγίζει πλέον το 40% για το σύνολο των ειδικευμένων και ανειδίκευτων γιατρών .  


Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός έφτασε τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε αμείωτη και το 2011.



Την ίδια ώρα, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θέλουν να βοηθήσουν τους νέους γιατρούς και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας), για να πηγαίνουν εκεί οι γιατροί για ειδικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αφορά 2.000 θέσεις ειδικευομένων. Οι νέοι γιατροί θα παρακολουθούν πρώτα εδώ ένα course για τη γλώσσα, το οποίο ενδέχεται να είναι δωρεάν. Θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για ποιες ειδικότητες ανοίγουν θέσεις εκεί και στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους και θα φεύγουν από την Ελλάδα.



Η τάση φυγής αφορά και τους ειδικευμένους που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Οι γιατροί, αφού περιμένουν 3 με 10 χρόνια για να ξεκινήσουν ειδικότητα κι άλλα 4 - 5 χρόνια για να την ολοκληρώσουν, έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Βρίσκουν τις πόρτες του ΕΣΥ αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας κλειστές, αφού δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις.

YGEIANEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου