Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Δεν θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη με τις δραστικές ουσίες

Δεν θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη με τις δραστικές ουσίες

Κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος δεν θα επιφέρει το μέτρο συνταγογράφησης των 10 δραστικών ουσιών που επελέγησαν από τον ΕΟΦ. Ακόμη και αν το μέτρο ισχύσει η περικοπή της φαρμακευτική δαπάνης θα ήταν μηδαμινή εξ αιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού στις τιμές των φαρμάκων.Φάρμακα που έχουν την ίδια δραστική ουσία, στην ίδια δοσολογία, στον ίδιο αριθμό χαπιών, κατά 99% έχουν την ίδια τιμή με αποτέλεσμα, ο φαρμακοποιός να μην έχει να διαλέξει φθηνότερο φάρμακο αφού όλα έχουν την ίδια τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα υπάρχουν 417 δραστικές ουσίες οι οποίες δεν προστατεύονται από καμία πατέντα και είναι ανοιχτές στον ανταγωνισμό . Σε αυτές αντιστοιχούν 4.700 φαρμακευτικά προϊόντα. Κάθε χρόνο δίνουμε για φάρμακα που περιέχουν αυτές τις δραστικές ουσίες περίπου 3 δισ. 217 εκατομμύρια ευρώ.

Αν προχωρούσαμε σε καθολική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας με ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό, τα συγκεκριμένα φάρμακα θα τα αγοράζαμε περίπου 643 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά ταμεία σε ετήσια βάση περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Γεράσιμος Βουδούρης απέδωσε τα προβλήματα με τη συνταγογράφηση των γενόσημων σε αδυναμίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επανέφερε την πρόταση για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο γενόσημο φάρμακο στο 5% προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους ασφαλισμένους και αυξηθούν οι πωλήσεις του.

ΠΗΓΗ ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου