Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μάχη χαρακωμάτων για την απάτη στην υγεία


Εκτενέστατο ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό κλάδο υγείας «όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφθορά του ελληνικού Δημοσίου» φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg.Σε άρθρο με τίτλο “Η ελληνική κρίση πυροδοτεί πόλεμο για την απάτη στον κλάδο της υγείας” το πρακτορείο επισημαίνει ότι η κρίση αναγκάζει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την διαφθορά στην υγεία και τον χώρο του φαρμάκου επειγόντως. «Η διαφθορά, όπου περιλαμβάνεται η απάτη στις συνταγογραφήσεις και οι δωροδοκίες για να γίνει κάποιο χειρουργείο, είναι αχαλίνωτη στοιχίζοντας στην κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η κρίση είναι πλέον τόσο ευρεία που τα νοσοκομεία θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι χώροι του δημοσίου κλάδου».

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, μιλώντας στο Bloomberg δεν διαψεύδει. «Είναι βέβαιο ότι όπου υπάρχει μέλι κάποιος θα βάλει το χέρι του» δήλωσε ο κ. Γ. Πατούλης.  Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας δηλώνει ότι το κόστος «ανέρχεται σε δισεκατομμύρια» από την διαφθορά και την κακή διαχείριση.
Οι συντάκτες του άρθρου μίλησαν και στον κ, Αντώνη Δημόπουλο, γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας ο οποίος δήλωσε ότι τα προβλήματα εστιάζονται σε τρεις παράγοντες: «την φτωχή οργάνωση της δημόσιας υγείας, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό γιατρών και τη διαφθορά». «Πίνοντας τον φραπέ του στο φτωχά επιπλωμένο γραφείο του, όπου μία γραμματέας έδινε σε όσους επισκέπτες ήθελαν να πάνε στο μπάνιο που δεν έχει θέρμανση, το δικό τους χαρτί υγείας, ο αξιωματούχος έγραφε νούμερα σε ένα κομμάτι χαρτί» είναι η θλιβερή περιγραφή του Bloomberg.
Ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι οι δαπάνες για φάρμακα διπλασιάστηκαν την πενταετία μέχρι το 2009 και πως η Ελλάδα είχε την ίδια χρονιά 6,1 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους που είναι η υψηλότερη αναλογία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Κατά τον κ. Δημόπουλο, οι γιατροί είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των εταιρειών του κλάδου. Η Smith & Nephew παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο ότι υπήρξαν δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών και κατέβαλε πρόστιμο 22,2 εκατ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου