Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΣΑ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου τρόπου συνταγογράφησης

Αθήνα, 2/4/2012

Ταλαιπωρία ασθενών και ιατρών, εξαιτίας προχειρότητας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, από την ορισθείσα βάση νόμου ως πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου τρόπου συνταγογράφησης
Ο νέος τρόπος συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων οδήγησε σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του (βλπ. Άρθρο 21 παρ. 5 εδ. α΄και β΄ του Ν. 4052/2012), σε απίστευτη ταλαιπωρία τόσο των ασθενών, όσο και των ιατρών που κλήθηκαν να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.
Η βιαστική και χωρίς επαρκή προετοιμασία εξαγγελία από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος συνταγογράφησης, καθʼ υπόδειξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να υποστηρίξει επαρκώς το νέο μέτρο, δημιούργησε απίστευτη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάστηκε να συνταγογραφήσουν σήμερα φάρμακα. Ενώ και οι γιατροί κλήθηκαν να εφαρμόσουν το μέτρο, χωρίς επαρκή καθοδήγηση και υποστήριξη.
Ο ΙΣΑ, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προειδοποιεί όλους τους πολίτες για την επικινδυνότητα της μετάθεσης της θεραπευτικής αγωγής σε μη γιατρούς και καλεί όλους τους γιατρούς μέλη του να προφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους, αντιστεκόμενοι σε τέτοιου είδους πρόχειρα μέτρα που λαμβάνονται από όσους δε γνωρίζουν τη ευθύνη που φέρει ο θεράπων γιατρός. Επιπλέον, έχοντας υπόψη την εμπειρία από τη σημερινή πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου τρόπου συνταγογράφησης, καλεί τα μέλη του:
1) Να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
2) προτείνει ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ». Επίσης, καλεί τα μέλη του να τυπώσουν σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζουν τη συνταγή που χορηγούν από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.
Ο Ι.Σ.Α. καλεί όλα τα μέλη του να συνταχθούν σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης, ενώ προτίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσει στη διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την εφαρμογή του νέου μέτρου.



Για το ΔΣ του ΙΣΑ


Ο Πρόεδρος                 ο Γεν Γραμματέας

Γιώργος Πατούλης        Στάθης Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου