Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ τελειώνει οικονομικά πριν καλά-καλά αρχίσει να λειτουργεί



ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Με τα χρήματα που διαθέτει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του

Μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ (αν τα έχει και αυτά) έχει στη διάθεσή του. ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες του. Τα χρήματα αυτά φτάνουν για να καλύψουν τις δαπάνες μόνο προς τους ιδιώτες παρόχους υγείας, μόλις για έναν μήνα!!! Δεν μιλάμε για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει κανένα από την αρχή του χρόνου και ούτε φαίνεται να μπορεί να πληρώσει. Αυτό προέκυψε από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των γιατρών την Μεγάλη Δευτέρα με τη διοίκηση του Οργανισμού. Ήδη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί, αλλά και κλινικοί γιατροί έχουν διακόψει κάθε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία από την Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου, ενώ από την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου σταματούν κάθε συνεργασία και οι εργαστηριακοί γιατροί της Καβάλας. Από όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, τις συνέπειες επωμίζονται κυρίως οι ασφαλισμένοι που δεν θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, αφού και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά και η μόνη επιλογή μένει είτε τα νοσοκομεία (ήδη έχουν υποστεί συμφόρηση) είτε να βάλουν το χέρι στη τσέπη βαθιά.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτών Πρωτοβάθμιας Υγείας (μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, πυρηνικοί), αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων ιατρικών φορέων, συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Το κυριότερο που βγήκε από τη συνάντηση και αυτό μετά από επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων των γιατρών, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ. Αμφισβητείται αν πράγματι έχει αυτό το ποσό, αλλά και να έχει 60 εκατ. ευρώ, αυτά επαρκούν για να καλύψουν τις οφειλές προς τους παρόχους υγείας μόνο για τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης είπε στους γιατρούς να καταθέσουν χειρόγραφα τις καταστάσεις για τις εξετάσεις που έκαναν τους μήνες Ιανουάριο - Μάρτιο, στις κατά τόπους ΥΠΑΔ (πρώην υπηρεσίες περίθαλψης ασφαλισμένων δημοσίου) μέχρι 30 Απριλίου και αφού γίνει λογιστικός έλεγχος, θα… πληρωθούν το 90% των οφειλών.

Υπάρχουν και τα παλιά χρέη σχεδόν δυο χρόνων, των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Το συνολικό παλιό χρέος προς όλους τους παρόχους υγείας (γιατρούς, κλινικές, φαρμακεία…) ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Όμως η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, με βάση τον οποίο θα δοθούν από το κρατικό προϋπολογισμό 1,4 δις ευρώ για τις παλιές οφειλές. Όμως ακόμα είναι άγνωστο πότε θα δοθεί αυτό το ποσό και πώς θα κατανεμηθεί. Κουβέντα βέβαια δεν γίνεται για το υπόλοιπο 1,1 δις ευρώ του χρέους. Για αυτό το ζήτημα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παρέπεμψε στη κυβέρνηση.

Επιλεκτικές πληρωμές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Βουδούρης είπε πως ήδη έχει πληρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ σε κάποια διαγνωστικά κέντρα. Η φράση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις, αφού μέχρι τώρα δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία για την κατάθεση των δαπανών. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις – όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να δώσει τα ονόματα των διαγνωστικών κέντρων που πληρώθηκαν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμα πως έδωσε στο ΙΚΑ 7 εκατ. ευρώ και αυτό πλήρωσε ορισμένα διαγνωστικά κέντρα που είχαν σύμβαση μέχρι τέλος του 2011. Υπάρχει δηλαδή μια επιλεκτική μεταχείριση στην πληρωμή των οφειλών.

Η ΠΕΕΒΙ (ένωση εργαστηριακών γιατρών) σε σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει πως το συμπέρασμα από την όλη συζήτηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είναι:
- Ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
- Ότι θα δώσουν λίγα ψίχουλα και μετά ουδέν
- Ότι δεν υπάρχει προοπτική ομαλής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ομαλής ροής πληρωμών και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί η παλαιά τακτική των ΜΗ πληρωμών του ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ κλπ

Καταλήγοντας απευθύνεται στους εργαστηριακούς γιατρούς, τονίζοντας πως «μαζί με τους, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτών Πρωτοβάθμιας Υγείας, σας καλούμε να εξακολουθήσετε να μη δέχεστε προς εκτέλεση κανένα παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ μέχρι της πλήρους εξόφλησης των από διετίας οφειλών. Ο κύριος λόγος δεν είναι τόσο να πιέσουμε τον ΕΟΠΥΥ (διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος), όσο να προστατεύσουμε τα εργαστήρια μας από την υπερχρέωση και το λουκέτο».

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΗΓΗ: evdomi.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου