Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ


 ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                ΛΑΡΙΣΑ 30-3-2012
          « Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 794/30-3-2012 έγγραφο του Προέδρου του ΠΙΣ, ζητήσαμε την ανάκληση της υπ’ αριθμ. πρωτ.14540/28-3-2012 εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει από 1-4-2012 να κάνουν αποκλειστικά χρήση της χημικής ονομασίας (δραστικής ουσίας) των φαρμάκων των δέκα μεγαλύτερων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών, για τις οποίες υπάρχουν φάρμακα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και γενόσημα, εξαιρουμένων αυτών για τις χρόνιες παθήσεις (οι συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες καθορίστηκαν με την ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149 απόφαση του ΥΥΚΑ).

Σε περίπτωση μη ανάκλησης της εγκυκλίου, καλούνται οι γιατροί, από 1-4-2012:
1.      Να συνεχίσουν την συνταγογράφησή τους με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών τους, τα διεθνή πρωτόκολλα όπου υπάρχουν και χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις.
2.      Όπου είναι δυνατόν να λαμβάνετε υπόψη το κόστος των σκευασμάτων επιλέγοντας αυτό που προσφέρει την άριστη σχέση ποιότητας-κόστους.
3.      Να προσπαθήσουν για τον περιορισμό της πολυφαρμακίας και την εξάλειψη των επιπτώσεων της.
4.      Με την υπεύθυνη στάση μας να εξαναγκάσουμε την Πολιτεία να εφαρμόσει και στη χώρα μας το απολύτως αυτονόητο «Κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή».
5.      Να ενημερώνουν τον ασθενή για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.
6.      Να αναγράφουν ακριβώς δίπλα από τη δραστική ουσία και το σκεύασμα που προτείνουν και κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους, με κόκκινο στυλό, για τις δέκα (10) αυτές ουσίες.
7.      Να τυπώσουν σφραγίδα, με την οποία θα σφραγίζουν τις συνταγές που χορηγούν, από 1-4-2012 για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1-6-2012  για όλες:
         
                                    
        ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

  1. Σε περίπτωση αντικατάστασης του προτεινόμενου σκευάσματος, ο θεράπων γιατρός δεν φέρει καμία ευθύνη για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα της θεραπείας.
  2. Οποιαδήποτε τροποποίηση της παρούσας συνταγής συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τον Φαρμακοποιό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
                         
                                                                     Ο θεράπων γιατρός


                                                                    …………………………
                                                                    (Υπογραφή-σφραγίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου