Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ αντιφάσκουν για τις πλαστες συνταγές

elektronike_apate

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις 6 Απριλίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας παραβιάστηκε με αποτέλεσμα hackers να το φορτώσουν με 1.500.000 πλαστές συνταγές και να υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και γιατρούς.. Ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε πόλεμο συμφερόντων ενώ τόνισε ότι η υπόθεση έχει προωθηθεί στο τμήμα δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Διαφορετικά παρουσιάζεται το θέμα από το ΗΔΙΚΑ, την ηλεκτρονική διακίνηση κοινωνικής ασφάλειας από την όποια ανακοινώθηκαν τα εξής: Ναι μεν έγινε προσπάθεια παράνομης ηλεκτρονικής διείσδυσης που ήταν όμως ανεπιτυχής. Το γεγονός αυτό μπλόκαρε το σύστημα με αποτέλεσμα την αύξηση του φόρτου λειτουργίας του που ισοδυναμούσε με 1,5 εκατομμύριο συνταγές και την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν οι πλαστές συνταγές. Το σύστημα ασφάλεια ς λειτούργησε όπως έπρεπε και κατέγραψε το παράνομο εγχείρημα.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και με τις τιμές των φαρμάκων. Το υπουργείο ανάπτυξης αποφάσισε να ανακαλέσει την ένταξη του πληροφοριακού συστήματος τιμών φαρμάκων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση με το επιχείρημα ότι η διαδικασία τροποποίησης της πράξης και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.
Το πληροφοριακό σύστημα τιμών των φαρμάκων έχει ενταχθεί στη ψηφιακή σύγκλιση τον Ιούλιο του 2010.

HEALTH VIEW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου