Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η συνέχιση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι επικίνδυνη για τη Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Η συνέχιση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι επικίνδυνη για τη Υγεία  Οι ιδιώτες Ιατροί είναι απλήρωτοι για παροχές υπηρεσιών 20 μηνών από τα πρώην ταμεία και από τον ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με ανοικτή του επιστολή εξηγεί στους πολίτες της περιοχής γιατί καλεί τα μέλη του να διακόψουν κάθε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην σχετική επιστολή η διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητέ ασφαλισμένε,
Η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου περίθαλψης ασφαλισμένων προτείνεται χρόνια από τους Ιατρικούς Συλλόγους καλύπτοντας την ανάγκη ενοποίησης όλων των κλάδων υγείας.
Όμως, ο σχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ από 01/01/2012 έγινε με εξαιρετική προχειρότητα, βιασύνη, επιπολαιότητα και βασίστηκε αποκλειστικά στην περικοπή δαπανών σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μορφώματος - βιτρίνα, του ΕΟΠΥΥ, ενός τερατουργήματος, υπεύθυνου για την παροχή «περίθαλψης» σε 9.5 εκατ. ασφαλισμένους.
Με την έναρξη της λειτουργίας του, το ιατρικό σώμα βιώνει καθημερινά το θέατρο του παραλόγου με τις ατέλειωτες μεγαλοστομίες των εμπνευστών του και την πολυδιαφήμιση ενός οργανισμού που περικόπτει οριζόντια παροχές υγείας και επιδόματα, επιβάλλει αύξηση της συμμετοχής στα νοσήλια, φάρμακα και εξετάσεις.
Εφαρμόζει τον περιορισμό των παροχών υγείας σε ένα στοιχειώδες «βασικό πακέτο», με συνεπακόλουθο την απίστευτη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και ασθενών.
Δρομολογείται παράλληλα η κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας, κλινικών και εργαστηριακών δομών του ΙΚΑ.
Μετά τις δραματικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, το έγκλημα ολοκληρώνεται με το «κούρεμα» του 70% των διαθέσιμων των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών οργανισμών.
Η ηγεσία του ΥΥΚΑ, με πρόσχημα το ΔΝΤ και την Τρόικα, γκρεμίζει καθημερινά με επικίνδυνες αποφάσεις το σύστημα Υγείας –Δημόσιο και Ιδιωτικό- και διαλύει κάθε έννοια ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Καθημερινά συντελείται η επιστημονική απαξίωση του Ιατρού με τον ευτελισμό  του ιατρικού επαγγέλματος, την επιβολή μέτρων που αντιβαίνουν τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης, την εφαρμογή άδικων μέτρων με την απειλή ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης (δραστική ουσία, επιλογή φαρμάκου από μη Ιατρό, πρόστιμο 1 ευρώ για χειρόγραφη συνταγογράφηση).
Καθημερινά επιδιώκεται η επαγγελματική και βιοποριστική εξαθλίωση του δημόσιου και ιδιώτη λειτουργού υγείας.
Χιλιάδες υγειονομικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη εργασία τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Συνεχώς αυξάνονται οι ελλείψεις σε υλικά – φάρμακα, οι ελλείψεις προσωπικού και εκβιάζεται η εντατικοποίηση της εργασίας των υποαμειβόμενων λειτουργών Υγείας.
Έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.
Οι ιδιώτες Ιατροί είναι απλήρωτοι για παροχές υπηρεσιών 20 μηνών από τα πρώην ταμεία και από τον ΕΟΠΥΥ.
Η δε διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του ΥΥΚΑ κρατούν όμηρο τον ελευθεροεπαγγελματία Ιατρό με μια πολύμηνη στάση πληρωμών, οδηγώντας τον σε οικονομική ασφυξία και ατομική χρεοκοπία.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαστηριακοί Ιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, που επί μήνες χρηματοδότησαν με ίδια κεφάλαια, την Πρωτοβάθμια περίθαλψη Υγείας, εκεί που το κράτος αδυνατούσε να τη στηρίξει οικονομικά, και που πλέον βρίσκονται καταχρεωμένοι, στο χείλος του γκρεμού.
Οι υποσχέσεις χάθηκαν στο ψέμα, την αναξιοπιστία και την εξαπάτηση και ο θνησιγενής ΕΟΠΥΥ καθημερινά βουλιάζει στα χρέη του και ψυχορραγεί. Σε δεινή θέση φέρνουν τους ασφαλισμένους οι τεράστιες οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Το μεγαλύτερο Ταμείο περίθαλψης της χώρας έχει χρέη που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
Φαρμακοποιοί, κλινικάρχες και εργαστηριακοί γιατροί σταματούν διαδοχικά να παρέχουν υπηρεσίες με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, διεκδικώντας άμεση εξόφληση των οφειλομένων.
Κρίνεται ανώφελη η οικονομική αιμορραγία του ιατρικού σώματος για τη στήριξη ενός τερατουργήματος.
Είναι η ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες για την εξαϋλωση των_ ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων, για τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, για την αθλιότητα της κατάστασης στο χώρο της Υγείας, για την μετακύλιση του κόστους της Υγείας στον ασφαλισμένο και τέλος για την επιστημονική, βιοποριστική και επαγγελματική απαξίωση του Ιατρού.
Η συνέχιση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής του ΥΥΚΑ κρίνεται επικίνδυνη για την ιδιωτική και δημόσια Υγεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλεί όλα τα μέλη του, κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, να διακόψουν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, με το θνησιγενή και αναξιόπιστο ΕΟΠΥΥ, από τη Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου, συντασσόμενοι με το πανελλαδικό ιατρικό κίνημα.
Το ιατρικό σώμα αρνείται να ανεχθεί την περαιτέρω κατεδάφιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τον ευτελισμό και την εξαθλίωση των γιατρών, καθώς και την απαξίωση της Υγείας των πολιτών. Εγκληματική είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την υποβάθμιση των Παροχών Υγείας του Ελληνικού λαού.

Ζητούμε την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία τους.
Καλούμε τους ασφαλισμένους και τους εκπροσώπους τους, σ’ ένα κοινό μέτωπο προάσπισης της Υγείας του Έλληνα πολίτη.
· Η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ανεπίτρεπτη.
· Η επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση του Έλληνα Ιατρού είναι αδιανόητη.
· Η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας σε τριτοκοσμικό επίπεδο είναι απαγορευτική για την χώρα που γέννησε την Ιατρική επιστήμη.
Αγαπητέ ασφαλισμένε, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου