Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μάχη για τα γενόσημα. Φάρμακα με δραστική ουσία τελικά από Δευτέρα 9 Απριλίου!



Μια εβδομάδα μετά θα αρχίσει η… «πλήρης εφαρμογή του μέτρου» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ. 
 
Από… την άλλη Δευτέρα θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τις πρώτες δέκα δραστικές ουσίες, καθώς  μετά τα προβλήματα που προέκυψαν, τόσο στο ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα όσο και στην ενημέρωση γιατρών και φαρμακοποιών πήρε παράταση έως τις 9 Απριλίου. 
 
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, την ερχόμενη Δευτέρα θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τόσο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, οι επίσημες νέες τιμές των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις 10 δραστικές ουσίες, δίνοντας το έναυσμα στη νέα διαδικασία σύνταξης και εκτέλεσης ιατρικών συνταγών.
 
Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να «ενημερωθούν και να εξοικειωθούν πλήρως με τις δραστικές ουσίες συνεπώς και με τα γενόσημα όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι γιατροί», όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, που κάνει λόγο για «σταδιακή εφαρμογή». 
Έως τότε, οι γιατροί θα ακολουθούν τη διαδικασία να συνταγογραφούν αναγράφοντας τόσο τη δραστική ουσία όσο και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου. 
 
Με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου όμως, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν το φθηνότερο σκεύασμα ή το φάρμακο της επιλογής του ασθενούς, αλλά αν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα της ίδιας κατηγορίας και της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά από την τιμή αναφοράς.
 
Οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί πάντως μιλούν για ένα ανέτοιμο σύστημα αλλά και για ένα υπουργείο που έσπευσε να εφαρμόσει το μέτρο. Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου τονίζει ότι ο κλάδος δεν τάσσεται κατά της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία αρκεί όμως να έχουν δοθεί όλες οι τιμές των φαρμάκων αλλά και αυτές των φθηνότερων ώστε να μπορεί ο φαρμακοποιός να τα χορηγήσει με βάση το νόμο. 
 
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης μιλά για απόλυτη σύγχυση σε υπουργείο και ΕΟΠΥΥ με συνέπεια να μη γνωρίζουν οι γιατροί τι θα συνταγογραφήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου