Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΟΟΣΑ: Οι μισθοί στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 25,3%

thumb
Σε ετήσια έκθεση του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι το 2011 σημειώθηκε αύξηση ποσοστών φορολογικής επιβάρυνσης και εισφορών για τους μισθωτούς.
Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για 26 από τα 34 κράτη-μέλη του στη διάρκεια του 2011, και υποχώρησε σε επτά. Κατά μέσο όρο, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 35,3% του κόστους απασχόλησης ενός υπαλλήλου χωρίς παιδιά, από το 35% το 2010. Μεταξύ του 2000 και του 2009 η επιβάρυνση αυτή είχε υποχωρήσει από το 36,6% στο 35%. Η μεγαλύτερη αύξηση των φόρων επί των εισοδημάτων ως ποσοστό του εργατικού κόστους ήταν στην Ιρλανδία (κατά 3,82%), η οποία προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Δεύτερη είναι η Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, με αύξηση κατά 2,4%. Στην Ελλάδα το κόστος υποχώρησε 25,3%.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην έκθεση ο ΟΟΣΑ, «σε γενικές γραμμές η αύξηση των ποσοστών φορολογικής επιβάρυνσης οφείλεται κυρίως στους υψηλότερους φόρους εισοδημάτων. Αυτός ήταν και ο κύριος παράγοντας για τις 18 από τις χώρες που ανακοίνωσαν συνολικά αύξηση».
Παράλληλα, σημειώνεται στην έκθεση ότι η Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά ξεπερνά και τις 10 μονάδες όπως στη φορολόγηση των ζευγαριών με ένα εργαζόμενο και παιδιά. Μάλιστα, ο οργανισμός φαίνεται να διαπιστώνει ότι από το 2000 στο 2011 αυξήθηκε τόσο η φορολόγηση όσο και η απόκλιση από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Μεγάλη ήταν η επιβάρυνση και για τις χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ σημειώνεται ότι οι φόροι στην απασχόληση είναι επιζήμιοι για την ανάπτυξη, καθώς και ότι οι κυβερνήσεις που χρειάζεται να συγκεντρώσουν περισσότερα έσοδα θα πρέπει να επικεντρώνονται στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για θέματα όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, καθώς και οι εξαιρέσεις από φόρους επί των πωλήσεων, οι οποίες είναι λιγότερο επιβλαβείς.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου