Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΣΙΠΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

                                                                         
 
Αθήνα,  27/1/2012
   Στις  25/01/2012  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του οργανισμού και την παρουσία των εξής εκπροσώπων των φορέων

Αναγνώστου Λεωνίδας  Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ
Κλεινάκης Ιώάννης   Γ.Γ. ΠΟΣΙΠΥ και Αντιπρόεδρος  της ΠΕΕΒΙ
Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος  Προέδρος της Ένωσης Πυρηνικών Ιατρών  και αντιπροέδρος της ΠΟΣΙΠΥ
Καλαμάρη Μαρία  Μέλος Δ.Σ. ΠΟΣΙΠΥ
Βουγιούκας Γεώργιος Προέδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ
Καραμηνάς Γιάννης Γ.Γραμματέας της ΠΑΣΙΔΙΚ
Κρεμμύδας Αναστάσιος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φορέων Π.Φ.Υ

   Από πλευράς του κ. Σουλιώτη αναγνώστηκε  άρθρο άρθρο το  προτεινόμενο σχέδιο επί του οποίου έγιναν από τους παρισταμένους  διορθώσεις,  που συμφωνήθηκαν ως αναγκαίες και που θα διευκόλυναν την συνεργασία  του οργανισμού και των Φορέων.
Σε ορισμένα σημεία υπήρξαν αντιπαραθέσεις απόψεων όπως θα αναφερθεί στη συνέχεια. Το κείμενο όπως τελικά διαμορφώθηκε θα καθαρογραφεί με τις τελευταίες διορθώσεις για να αναρτηθεί στο site  του  ΕΟΠΥΥ και  να κληθούν όσοι επιθυμούν να αποστείλουν μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των όρων της σύμβασης..
Σε δεύτερο χρόνο θα κληθούμε να υπογράψουμε τις συμβάσεις  και να καταθέσουμε τα κατά νόμο δικαιολογητικά.
   Τα κυριότερα σημεία  είναι :
1.    Η σύμβαση θα ισχύει από 1-1-2012  μέχρι 31-12-2012  οπότε και θα συνεκτιμηθεί εάν θα χρειαστούν τροποποιήσεις.
2.    Σύμβαση μπορούν να υπογράψουν όλοι οι φορείς Π.Φ.Υ που προβλέπονται στο Π.Δ. 84/2001
3.    Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ,ΤΥΔΚΥ,ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα συμβεβλημένα εργαστήρια.
4.    Τα παραπεμπτικά πρέπει να είναι ηλεκτρονικά και όπου εκδίδεται χειρόγραφο θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση. Τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά μέχρι 150 ευρώ δεν χρειάζονται θεώρηση. Πάνω από 150 ευρώ απαιτείται θεώρηση. Επίσης όλα τα χειρόγραφα ανεξαρτήτως ποσού θα απαιτούν θεώρηση, από την ημερομηνία που θα ανακοινώσει ο ΕΟΠΥΥ.
5.    Στις αμέσως επόμενες μέρες ο ΕΟΠΥΥ θα εκδώσει οδηγίες σχετικές με τις διαδικασίες  υποβολής και διαχείρισης των παραπεμπτικών
6.    Η κατάθεση των παραπεμπτικών θα γίνεται  στις πρώην  ΥΠΑΔ  σε ενιαία για όλους  τους ασφαλισμένους κατάσταση.
7.    Οι πάροχοι οφείλουν να έχουν εσωτερικό και εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο για τις εξετάσεις που εκτελούν και για τις οποίες προσφέρεται τέτοιος έλεγχος.
8.    Οι καταστάσεις θα είναι  ηλεκτρονικές  και θα υποβάλλονται κάθε μήνα μέχρι τις 15 του επομένου μηνός
9.    Ο ΕΟΠΥΥ όπως μας ενημέρωσαν θα δημιουργήσει πρωτόκολλα συνταγογράφησης τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν οι θεράποντες.
10.    Δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν οι συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ  θεράποντες . Τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και εργαστήρια θεωρούνται αυτοδικαίως συμβεβλημένα με τον ΟΠΑΔ και οι συνταγογραφήσεις των ιατρών, που εργάζονται σε αυτά, αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό. Επίσης αναγνωρίζονται οι συνταγογραφήσεις των ιατρών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών που υπηρετούν στο ιατρείο της Βουλής και των ιατρών που εργάζονται στα Υπουργεία.
11.    Επικαιροποιημένοι κατάλογοι των συμβεβλημένων ιατρών αναρτώνται στα site  www.posipy,gr, www.pasidik.gr, www.oaee.gr και www.οpad.gr . Στους καταλόγους αυτούς μπορείτε να ελέγχετε επί των χειρογράφων παραπεμπτικών εάν ένα γιατρός έχει δικαίωμα συνταγογράφησης.
12.    Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν συμμετοχή 15 % επί της τιμής τιμοκαταλόγου. Η μη είσπραξη της συμμετοχής εγκυμονεί κινδύνους από πλευράς φορολογικών ελέγχων  και θα πρέπει να εισπράττεται και να εκδίδεται το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο. Οι καταστάσεις που υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ είναι στοιχείο που μπορεί να αναζητήσουν  οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών
13.    Θεσπίστηκαν κλιμακωτές εκπτώσεις σύμφωνα με τον αριθμό των εξετάσεων για τις ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις και επί τζίρου για τα μικροβιολογικά για την προστασία των μικρών εργαστηρίων.
14.    Plafond : Τα επιχειρήματά μας για υπερβολικές δαπάνες με τη μη εφαρμογή του δεν έγιναν αποδεκτά. Θεωρείται ότι με τον νέο ηλεκτρονικό έλεγχο των παραπεμπτικών θα περιοριστεί η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Υπήρξε δέσμευση του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ ότι στο επόμενο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ θα προσδιοριστεί η διαδικασία και τα πρωτόκολλα ελέγχου των συνταγογράφων.
Σε κάθε περίπτωση, οι όροι αποζημίωσης των εργαστηρίων μας (εκπτώσεις, τιμές) αφορούν αποκλειστικά το μέχρι σήμερα ισχύον κρατικό τιμολόγιο και τη συγκεκριμένη σύνθεση (ασφαλιστική βάση του ταμείου). Οι όροι αυτοί αναπροσαρμόζονται είτε λόγω δημοσίευσης νέου κρατικού τιμολογίου είτε λόγω υπέρβασης των προβλεπόμενων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ταμείου.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν ξεφύγουν από τον πρώτο μήνα οι δαπάνες, που ειλικρινά, δεν το ευχόμαστε - θα επανέλθουμε - .
   Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν στο site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του δικού μας σχετικές αναρτήσεις με οδηγίες και εγκυκλίους.
Τελευταία νέα : Σήμερα υπογράφηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την πλευρά μας η προτεινόμενη σύμβαση την οποία μέσα στο Σαββατοκύριακό θα αναρτήσει το site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στη συνέχεια θα πρέπει όλοι με δηλώσεις να την αποδεχτούμε.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

             Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας
 
Λ. Αναγνώστου                                                                  Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου